Test dělí banky na dobré, špatné a ošklivé. A Hypo Real

Tomáš Fránek
20. 7. 2010 13:50
Politici září optimismem, banky v Evropě jsou podle nich zdravé a testy projdou
Nápis "Zapalte banky" na pobočce Citibank v Aténách.
Nápis "Zapalte banky" na pobočce Citibank v Aténách. | Foto: Reuters

Berlín - Zátěžová zkouška evropských bank, která má zjistit, v jaké kondici jsou největší bankovní domy, má první oběť.

Testem podle několika zdrojů neprošla zestátněná německá banka Hypo Real Estate. Tedy banka, jejiž záchrana stála německé daňové poplatníky už více než 100 miliard eur.

Podle zdrojů agentury Bloomberg nemá banka dost rezerv na to, aby překonala případné zpomalení ekonomiky a ztráty z vládních dluhopisů.

Jediná banka z Německa

Má přitom jít o jedinou německou banku, která testy nařízené Evropskou komisí v devadesáti jedna bankách, neprošla. Testy prochází čtrnáct bank v Německu.

Agentura Reuters v této souvislosti upozorňuje, že když bude Hypo Real označena za banku, která nevyhověla, zátěžové zkoušky tím získají na důvěryhodnosti. Část ekonomů se totiž obávala, že zkoušky jsou moc mírné.

Hypo Real se zaměřovala na poskytování hypotečních úvěrů a je v Německu jednou z nejznámějších obětí finanční krize.

Časopis Businessweek napsal, že globální investoři budou výsledky zátěžových testů zkoumat velmi podrobně. A chtějí maximum detailů. Evropští ministři financí však stále diskutují o tom, kolik z testů bude zveřejněno a jak zveřejnění provést. Jde především o to, zda se trhy dozví, kolik vládních dluhopisů banky nakoupily.

KBC prošla

Testy bank budou zveřejněny v pátek. "Testy ukáží, které banky jsou dobré, které zlé a které ošklivé," řekl pro Bloomberg Jeroen van den Broek z ING  Group.

Zprávy o stavu bank už ale unikají na veřejnost nyní. Belgická banka KBC, která je majitelem ČSOB, tak podle belgických médií prošla bez potíží testem.

Vedle KBC test podle něj zvládla další belgická banka Dexia, která působí na Slovensku. Obě banky jsou prý dostatečně kapitalizované pro případ, že by nastaly další hospodářské otřesy. Belgická vláda tak nebude muset připravovat záchranný plán pro žádnou z těchto dvou bankovních skupin.

My bankám věříme

Tak třeba lucemburský premiér Jean-Clode Junker zdůraznil v interview pro rakouský Kurier, že neočekává žádnou velkou katastrofu. Podle mínění správce Mezinárodního měnového fondu Dominika Stross-Kana jsou banky dost stabilní, aby mohly čelit šokům vznikajícím v důsledku krize.

I podle řeckého ministra financí Jorgose Papaconstantinua řecké banky testy projdou bez problémů. „Jsme přesvědčení, že nebudeme mít žádné komplikace," uvedl ministr. Testy se týkají šesti řeckých bank.

 

Právě se děje

Další zprávy