Krize přinesla do stavebnictví i vyšší kriminalitu

Radek Pecák Radek Pecák
20. 7. 2010 11:01
Morálka zaměstnanců ve stavebnictví a strojírenství je horší než jinde
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - To, jak se manažeři v době krize snažili všemožně získat kontrakty, znamenalo podle Zprávy o strojírenství a stavebnicví, která vychází v rámci „Celosvětového průzkumu hospodářské kriminality" prováděného společností PricewaterhouseCoopers, zvýšené riziko korupce a hospodářské kriminality.

„Specifika stavebního sektoru spolu s finanční krizí vedla ke zvýšenému riziku korupce a hospodářské kriminality. Manažeři, kteří nutně potřebují uzavřít kontrakt, mohou být v silném pokušení nabídnout úplatek nebo manipulovat s cenou. Takové jednání se přitom může dařit utajovat i po několik let," řekl Jiří Koval, odborník na stavebnictví, PricewaterhouseCoopers Audit..

Kromě toho je problémem to, že velké množství plateb probíhá ve stavebnictví, zejména u malých a středních společností, stále v hotovosti. To logicky zvyšuje riziko neetických transakcí.

Ve čtvrtině společností se stal zločin

Zpráva konstatuje, že ve 24 % stavebních a strojírenských firem společností došlo za poslední rok k hospodářské kriminalitě. V této sféře jsou úplatky a korupce jsou daleko více rozšířené. Průměr ve stavebnictví a strojírenství je 29 %, zatímco průměr průmyslu je 13 procent.

Podle zprávy přitom velká část firem v těchto odvětvích na toto riziko příliš nedbá. Více než třetina stavebních a strojírenských firem neprovedla za posledních 12 měsíců vyhodnocení rizika podvodů a další třetina nezvýšila četnost těchto kontrol. Přitom skoro 70 procent nahlášených ekonomických zločinů spáchali zaměstnanci. To jen dokresluje další tvrzení studie, že morálka zaměstnanců ve stavebnictví a strojírenství je mnohem horší než je průměr v ostatních průmyslových odvětvích.

"Základem je pochopit, kde se rizika v organizaci nacházejí a mít plán, jak s nimi naložit. Efektivní kontrola dodržování pravidel je základním stavebním kamenem při snižování rizika podvodů a korupce," komentoval Sirshar Qureshi, partner v oddělení Forenzních a vyšetřovacích služeb, PricewaterhouseCoopers Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy