Zahraniční obchod EU má miliardový deficit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 7. 2010 12:22
Eurostat zveřejnil nové údaje o vývoji zahraničního obchodu EU
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Do deficitu 3,4 miliardy eur se v květnu dostal zahraniční obchod eurozóny. V dubnu přitom skončil s přebytkem 0,3 miliardy eur a v květnu loňského roku s přebytkem 2,2 miliardy eur. Vývoz v meziměsíčním srovnání v květnu vzrostl o 1,6 procenta a dovoz o 4,2 procenta. Nová čísla zveřejnil Evropský statistický úřad Eurostat.

Schodek celé Evropské unie činil v květnu 15,1 miliardy eur, v dubnu to bylo 11,0 miliardy eur a ve stejném období loňského roku 7,0 miliardy eur. Vývoz v rámci celé sedmadvacítky v květnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 0,9 procenta a dovoz o 4,1 procenta.

Na výši deficitu zahraničního obchodu celé Evropské unie se podepsaly především rostoucí ceny energií. Schodek v tomto případě v období od ledna do dubna letošního roku vzrostl až na 91,5 miliardy eur, zatímco ve stejném období loňského roku činil 76,1 miliardy eur.

Výrobků se z EU vyváží čím dál více

EU je do značné míry závislá na dovozu energií. Naštěstí výrobků se jí v souladu s ekonomickým oživením daří vyvážet stále více. V období od ledna do dubna 2010 přebytek činil 50,5 miliardy eur, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 34,7 miliardy eur.

Obchod států EU od začátku letošního roku roste se všemi významnými zahraničními partnery s výjimkou dovozu ze Spojených států, který se ve srovnání s rokem 2009 propadl o 10 procent. Největší nárůst EU zaznamenala v případě vývozu do Brazílie (46 procent), Číny (43 procent) a Turecka (40 procent). V případě dovozu pak u Ruska (40 procent), Indie (18 procent) a Turecka (15 procent)

Podle Howarda Archera ze společnosti IHS Global Insight stojí za rostoucími vývozy slabé euro a potěšitelný je i růst dovozů, který značí oživení spotřebitelské poptávky. "Když se ale podíváme do budoucnosti, exportéři se bezpochyby budou obávat, že hospodářský růst může uvadat a určitě je ani nepotěší, že euro se k dolaru vrací na úrovně kolem 1,30 USD/EUR po propadu na 1,19 USD/EUR," řekl agentuře Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy