Adoptujte euro, radí expertka na dluhopisy od Pioneerů

Petr Novotný, investicniweb.cz
20. 7. 2010 8:47
Rozhovor s Magdalenou Stresserovou, vedoucí portfolio manažerkou dluhopisových fondů Pioneer Investments.

Praha - Přijetí eura má pro Česko stále smysl a štafetu pro pokračování ekonomického růstu dostali nyní od vlád a centrálních bank domácnosti a firmy, tvrdí Margarete Strasserová, vedoucí portfolio-manažerka dluhopisových fondů v Pionner Investments. Poskytla exkluzivní rozhovor specializovanému portálu Investiční web.

Doporučujete Česku, aby stále usilovalo o přijetí jednotné měny euro?

Ano, doporučuji vám, abyste "adoptovali" euro. Česká republika je malá země, a proto se může česká koruna velmi lehce dostat do pozornosti spekulantů, kteří ji mohou oslabit, což by bylo nepříznivé pro váš import.

V případě, že by úrokové sazby byly vyšší, tak naopak mohou přilákat zahraniční investory k nákupům koruny, což by však mohlo přinést vyšší inflaci, méně přímých investic a domácího konzumu a ve svém důsledku poškodit celou ekonomiku.

Nelze také opomenout export, který z ČR většinou směřuje do eurozóny a je uskutečňován v eurech. Přijetím eura by české zboží mohlo být levnější, a tím pádem konkurenceschopné. Euro dává zemi stabilitu a bezpečí.

Jaký je váš ekonomický výhled na region střední a východní Evropy?

Země se silným exportem mají zajisté lepší pozici pro letošní rok. Českou republiku a Slovensko bude provázet ekonomické oživení i přes slabou domácí poptávku. Menší země (Litva, Lotyšsko, ČR) jsou za normálních okolností více orientovány na export, větší země (Polsko, Rumunsko, Rusko) jsou schopné růst díky poptávce domácností.

Polsko a Rusko budou mít letos ekonomicky relativně velmi silný rok. Rumunsko bude stále ekonomicky zaostávat.

Je podle vás současné ekonomické uživení udržitelné?

Na tuto otázku se nedá odpověď ano nebo ne. Zaprvé je potřeba mít jasno, co vlastně slovem udržitelný myslíme, protože neexistuje jasná definice udržitelného růstu v porovnání s jasnou definicí recese. Zadruhé, v současné době se investoři obávají, že by Evropu mohla čekat recese s dvojitým dnem.

Je jednoznačné, že růstový stimulus z Asie je dnes více tažen tamní domácí poptávkou než exportem. V Evropě je domácí poptávka sice stále nízká, ale export je silný, což platí i pro Českou republiku. Pro druhé pololetí čekáme, že růst hrubého domácího produktu bude pokračovat, ale s menší razancí.

Udrží se ekonomický růst bez případného dalšího fiskálního nebo monetárního stimulu? Jinými slovy bude ekonomika růst bez dalších záchranných balíčků a zásahů států a centrálních bank?

Úroveň zadlužení v následujících měsících zůstává na tak vysoké úrovni, že nelze čekat další fiskální stimuly. Důležité je, aby růst pokračovat bez cizí pomoci. Otázkou je, zda se to skutečně stane.

Hodně záleží na samotných domácnostech, investorech a podnikatelích. Když lidé uvěří v udržitelnost ekonomického oživení, tak začnou konzumovat a investovat a oživení bude udržitelné. Když ne, trhy na všech úrovních budou trpět.

Co bude s dluhopisy a kolik jich má mít investor v portfoliu? čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy