Dlužníci, třeste se. Plánují se hlídači peněz a marka

Tomáš Fránek
13. 7. 2010 16:50
Německý plán pomoci zemím na pokraji bankrotu počítá i s tím, že by finance zadlužených zemí spravovali nezávislí odborníci
Řekové se stále nechtějí smířit s tím, že jejich vláda musí začít šetřit
Řekové se stále nechtějí smířit s tím, že jejich vláda musí začít šetřit | Foto: Reuters

Berlín -  Německo má už připravený první plán, podle kterého by se měly řešit problémy zadlužených evropských států a jejich možné bankroty.

A kromě snížení hodnoty státních dluhopisů a účasti soukromého sektoru na splácení dluhů němečtí vládní experti chtějí, aby se vytvořila speciální instituce, Berlínský klub. Ten by měl v případě, že se nepodaří vyřešit dluhy států, převzít vládu na financemi bankrotujících zemí.

Nejde o jediné plány, které se pro problémech Řecka a dalších zemí objevily. Slovensko chce zase vylučovat zadlužené členy eurozóny, Britové by uvítali rozpad eurozóny.

Pošleme vám odborníky

Německo počítá s tím, že Berlínský klub by byla nezávislá instituce, která by fungovala v případě bankrotů zemí jako ručitel.

„V případě, že by se nepodařilo vyřešit zadlužení země, Berlínský klub by určil experta nebo skupinu osob, které se vyznají ve regionálních zvláštnostech jednotlivých zemí, aby převzali kontrolu nad financemi bankrotující země," uvedl o plánu německé vlády týdeník Der Spiegel.

Model na záchranu bankrotujících zemí vychází podle německého ministra Wolfganga Schäubleho z fungování soukromého trhu. „Když se firma dostane do platební neschopnosti, tak věřitelé musí většinou ustoupit od všech svých požadavků. Stejný model by měl platit i při platební neschopnosti evropských států," uvedl ministr.

Podmínky pro pomoc pro bankrotující státy chtějí i další země. Slovensko, které stále váhá s konečným souhlasem poskytnutí pomoci Řecku, chce, aby se podmínky pro dlužníky přitvrdily.

Podle nové premiérky Ivety Radičové, jejíž vláda o pomoci Řecku rozhodne ve středu, by tak měla existovat především možnost vyloučit z eurozóny stát, který špatně hospodaří, nebo přijetí regulace ratingových agentur či bankovního sektoru.

Marka by Německu prospěla

Jiný recept připravili experti z britské poradenské firmy Capital Economics. Podle jejich nové zprávy by totiž celé eurozóně prospěl její rozpad. Pokud by se totiž Itálie, Irsko, Řecko nebo Španělsko vrátily ke svým původním měnám, dohnaly by podle britských expertů konkurenční propast na vyspělé země.

A Německu by také návrat k marce prospěl, výrazně by totiž podle britských expertů zvýšila domácí poptávka.

Nejhůře postiženou zemí Evropy je Řecko, problémy mají i Portugalsko a Španělsko.

Schodek řeckého rozpočtu sice klesl o polovinu a země prodala státní dluhopisy za 1,625 miliardy eur, od květnové dohody s EU a MMF je na trhu poprvé. Zaplatí ale vyšší úrok; 4,65 procenta, definitivní záchrana financí země ještě na dohled není.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes navíc snížila hlavní rating Portugalska na stupeň A1. Je to snížení o dva stupně, rating ale zůstává v horní části investičního pásma.

Moody's svůj krok zdůvodnila zhoršením finančních parametrů země ve střednědobém výhledu. Nicméně výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura další snížení zatím neplánuje.

Agentura má obavy hlavně z poklesu finanční síly Portugalska a očekává, že hospodářský růst bude v dohledné době slabý.

 

 

Právě se děje

Další zprávy