Portugalsko má horší rating. Jeho dluh se bude zvyšovat

Ekonomika Ekonomika
13. 7. 2010 10:24
Agentura snížila hlavní rating hned o dva stupně naráz
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zejména kvůli obavám z poklesu finančí síly Portugalska snížila mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní rating Portugalska na stupeň A1.

Jedná se o snížení o dva stupně, rating ale zůstává v horní části investičního pásma. Moody's svůj krok zdůvodnila zhoršením finančních parametrů země ve střednědobém výhledu.

Zadlužení Portugalska podle Moody's dále poroste a v průběhu příštích dvou až tří let a dosáhne přibližně 90 % výstupu ekonomiky. "Parametry portugalského dluhu se budou v dalších dvou až třech letech zhoršovat, růst dluhu k příjmům čekáme na 210 %, znepokojivý je střednědobý růstový výhled ekonomiky země," uvedla agentura ve zdůvodnění svého kroku.

Ekonomika poroste pomalu

Agentura navíc očekává, že hospodářský růst bude v dohledné době slabý. Zlepšení podle Moody's nelze čekat dřív, než se projeví strukturální reformy, což ale bude až ve střednědobém a dlouhodobém výhledu.

Stupeň A1 by měl být podle agentury stabilním. Další snižování se neočekává.

Podle serveru Patria na zprávu o snížení ratingu Portugalska reagovaly evropské akcie, které z úvodních zisků kolem 0,5 % ustoupily k 0,2-0,3% růstům.  Euro, které k americkému dolaru v úvodu dne ztratilo pod 1,2550 USD/EUR, v reakci na zprávu dále sláblo až k úrovni 1,2523 USD/EUR.

 

Právě se děje

Další zprávy