Praha dostala za uši, mění se pravidla utajení

Tomáš Fránek
13. 7. 2010 10:12
Městská firma nechtěla protikorupčnímu sdružení vydat informace o zakázce týkající se úprav Nuselského mostu
Demonstrantům zazpíval a na kytaru zahrál písničkách Jiří Dědeček.
Demonstrantům zazpíval a na kytaru zahrál písničkách Jiří Dědeček. | Foto: Michal Štůsek

Brno - Lidé mají právo vědět všechny důležité informace o tom, jak město přiděluje zakázky a na základě jakých údajů a nabídek vlastně firmy vybírá.

A neexistuje žádný důvod pro to, aby lidé nemohli získat také údaje z průběhu hodnocení jednotlivých zakázek, tedy i to, jak jednotlivé nabídky firem hodnotí experti.

Protikorupční sdružení Oživení tak u soudu uspělo v boji s jednou firem zřizovaných pražským magistrátem, Technickou správou komunikací. A soudci tak jednoznačně stanovili mantinely pro získávání informací i o dalších zakázkách po celé zemi.

Co jste na mostě nabízeli?

Oživení chtělo získat celou zprávu o hodnocení nabídek stavebních firem, které se ucházely o zakázku na vybudování bezpečnostní nástavby na Nuselském mostě. Technická správa ale na žádost nijak nereagovala, až po urgencích rozhodla, že informace sdružení nedostane.

A správa se odvolala na to, že hodnocení jednotlivých nabídek je tajné a lidé na ně nemají nárok. „Hodnotící komise je vázána povinností mlčenlivosti, její jednání je neveřejné a mohou se ho účastnit pouze členové komise," uvedli zástupci pražské městské firmy.

Postup pražských úředníků se tak dostal mezi nejznámější případy do soutěže Otevřeno/Zavřeno, kde se posuzuje počínání úřadů a firem při poskytování informací. „Argumentace Technické správy je protiprávní a komická. Mlčenlivost nelze aplikovat, nežádají se "názory", ale informace z protokolu," uvedli zástupci sdružení, které vybírá nejhorší případy tajení údajů a informací v Česku.

Městský soud v Praze a nyní i Nejvyšší správní soud ale rozhodly, že postup pražské městské firmy je v rozporu se zákonem o poskytování informací.

Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného předsedou soudu Josefem Baxou není žádný důvod tajit zprávu o hodnocení jednotlivých nabídek. „V zájmu transparentnosti řízení o veřejné zakázce lze důvodně uplatnit právo veřejnosti na informace, proč byla vybrána vítězná nabídka," uvedli soudci.

Na tom, že lidé mají právo znát všechny dostupné informace o rozdělování veřejných peněz, nic podle soudců nemění ani to, že existuje kontrolní dohled antimonopolního úřadu nad veřejnými zakázkami v Česku.

Veřejná kontrola musí být

„Neexistuje však žádný důvod, proč by souběžně s úředním dohledem nad zadáváním veřejných zakázek nemohla probíhat i veřejná kontrola," uvedli soudci.

Boj o veřejné zakázky, které v Česku kromě tajení informací provází korupce a uplácení, slibuje i nová vládní koalice.

Změny ale budou výrazně měkčí, než jaké politici podepsali v květnu. Z balíčku, který měl na doporučení Americké obchodní komory radikálně změnit zadávání tendrů, nezbylo  podle Hospodářských novin téměř nic.

Politici ale souhlasili s tím, že se nesmí tajit žádné informace, co nejvíc dokumentů o zakázce musí být veřejných. Podle verdiktu soudu už ale podobnou informovanost umožňují stávající zákony.

"Veškeré údaje o veřejné zakázce musí být evidovány a archivovány v elektronické podobě tak, aby mohly být zveřejňovány na internetu, a to včetně zadávací dokumentace, smluv a jejích dodatků, vystavených faktur, jména zadavatele a členů komise," píše se v koaliční smlouvě.


 

 

Právě se děje

Další zprávy