Česká mincovna nechala potíže Jablonexu za sebou

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
8. 7. 2010 14:13
Česká mincovna loni vydělala rekordních 75 milionů korun.
Česká mincovna razí české koruny i pamětní medaile.
Česká mincovna razí české koruny i pamětní medaile. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jablonec nad Nisou - Rekordní částku 75 milionů korun vydělala v loňském roce Česká mincovna.

Díky rostoucímu zájmu o investice do zlata a drahých kovů stouply její tržby přibližně o třetinu a přesáhly 620 milionů korun.

Hlavním zákazníkem České mincovny, která razí nejen českou měnu, ale také pamětní mince a medaile, je Česká národní banka. Loni pro ni v Jablonci vyrazili 125 milionů českých mincí všech nominálních hodnot s výjimkou dvacetikorun, kterých je dostatek.

 

Právě ražba českých korun byla v loňském roce nejvyšší za deset let. Ne, že by jich v oběhu bylo málo. Firma v loňském roce bojovala s důsledky krize v jejím mateřském Jablonexu a měnila se na akciovou společnost. ČNB si proto chtěla zajistit dostatek mincí pro případ, že by se situace nějak zkomplikovala.

"Všechny dodávky ale mincovna zajistila, a tak nebyl žádný důvod odstupovat od smluv ani, když se změnil vlastník. V letošním a příštím roce bude mincovna razit zhruba 80 milionů kusů oběživa. Získala rovněž kontrakt na ražbu stříbrných pamětních mincí v příštích letech, tendr na ražbu zlatých pro léta 2011 až 2015 zatím neskončil," řekl Tomáš Hládek z České národní banky.

Obavy ze strany ČNB byly na místě. Mincovna byla ještě před rokem divizí skupiny Jablonex, která se dostala do finančních potíží a jejich stín dolehl i na prosperující součást společnosti.

Loni v září se stala mincovna akciovou společností, od letošního dubna má nového vlastníka. Ten se chystá Českou mincovnu přestěhovat z pronajatých do vlastních prostor, spustit internetový obchod a expandovat i do zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy