Obří bonusy bankéřů půjdou k ledu. Výplata se pozdrží

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 7. 2010 17:05
Hotově dostanou bankéři maximálně 30 procent odměny, zbytek i za pět let.
Když budou rozhodovat i o svých penězích, budou opatrnější, myslí si o bankéřích europoslanci. Ilustrační foto.
Když budou rozhodovat i o svých penězích, budou opatrnější, myslí si o bankéřích europoslanci. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Závratné bonusy za riskantní obchody, které klienty za pár let zruinují, budou v Evropské unii patřit minulosti.

Europoslanci dnes schválili změny, podle kterých mohou manažeři nebo obchodníci finančních domů dostat v hotovosti maximálně 30 procent své odměny. Zbylá část bude vyplacen například v akciích či ve formě podmíněného kapitálu. Ten by se uvolňoval podle toho, jak se bude firmě dařít. Vyplacení celého bonusu bude navíc rozloženo do několika let.

Podle velikosti bonusu se pozdrží vyplacení 40 až 60 procent bonusu, a to na tři až pět let. U těch nejvyšších bonusů dostanou bankéři v hotovosti vyplacenou pouze pětinu celé odměny. Jaké částky spadají do kategorie "bežné" bonusy a "velké" bonusy, rozhodnou jednotlivé členské státy.

Odložení výplaty mimořádných odměn má finančníky vést k větší opatrnosti. Mají si díky němu lépe uvědomit možná rizika a jejich dopady v dlouhodobějším výhledu. Právě příliš riskantní investice stály u zrodu ekonomické recese, v níž celou řadu bank musely před krachem zachraňovat vlády z peněz daňových poplatníků.

Pravidla budou přísnější právě v případě bank, které získaly pomoc od státu kvůli krizi. Platit budou i pro zahraniční banky, které v EU působí, i pro pobočky bank z EU v zemích mimo území bloku. Na jejich základě si každý ústav musí také stanovit maximální limit pro výplatu bonusů, ten pak musí být úměrný výši platů.

Členské země už změny posvětily, definitivní souhlas budou udělovat jejich ministři financí na svém jednání v Bruselu příští týden. Půjde však již jen o formální potvrzení dříve uzavřené dohody.

Nová pravidla o odměnách by měla začít platit příští rok. V České republice bude jejich dodržování hlídat Česká národní banka, podle ministerstva financí už zařazení směrnic do české legislativy začalo.


 

 

Právě se děje

Další zprávy