Kellnera vyřadili z megazakázky, Nečase to rozzlobilo

Tomáš Fránek
2. 7. 2010 13:44
Ministerstvo financí už podruhé rozhodlo, že PPF nesplnilo všechny podmínky soutěže
Foto: PPF

Brno - Ze soutěže o obří ekozakázku za 115 miliard korun už podruhé vypadlo sdružení vedené společností PPF miliardáře Petra Kellnera.

Rozhodl o tom ministr financí Eduard Janota s tím, že sdružení nespnilo všechny kvalifikační předpoklady pro získání zakázky.

PPF z tendru vypadla už podruhé, v prvním případě však věc zvrátil antimonopolní úřad, podle něhož stát PPF poškodil. A premiér Petr Nečas už žádá odcházející předsedu vlády Jana Fischera o vysvětlení, proč vláda vyřadila PPF z ekotendru. Toto rozhodnutí podle něj vzbuzuje obavy o transparentnost zakázky.

"My jsme několikrát opakovaně vyzvali vládu a její ministry, aby nečinili žádné zásadní nevratné kroky," řekl Nečas.

Diskriminujete nás

Ministerstvo nyní tvrdí, že úředníci objevili další pochybení. Nová, antimonopolní úřad je dosud nezkoumal.

"Aby ministerstvo předešlo nařčením o nerovném přístupu k uchazečům, prověřilo navíc, nad rámec zákona, ve stejných aspektech i ostatní uchazeče, kteří se kvalifikovali do druhého kola soutěže. Tito uchazeči mají kvalifikační předpoklady v pořádku," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

PPF si v minulých dnech stěžovala u ministra financí na diskriminaci a nerovné zacházení v rámci této zakázky. "Kromě porušení zásady rovného zacházení se podle našeho názoru poradce zadavatele a zvláštní komise dopouštějí vůči sdružení také porušení zásady zákazu diskriminace," uvedla PPF v dopisu ministerstvu.

Kolem sporné zakázky se vedou hádky už více než rok. Nelíbí se příliš ani stranám, které hodlají vytvořit novou vládu. Zakázku zatím jednoznačně podporuje pouze Miroslav Kalousek z TOP 09 (budoucí ministr financí), který byl jedním z inicátorů vypsání obřího tendru.

Zbytečný a drahý tendr

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu stát uhradí za odstranění škod velmi pravděpodobně zbytečně vysokou cenu.

"Rozsah sanačních prací nebyl dostatečně definován. Partner proto zahrne do nejvýše přípustné ceny zejména riziko navýšení nákladů v případě dodatečných a nepředvídaných prací," popisují kontroloři mechanismus, jak může ke zdražení dojít.

Ministerstvo financí ovšem na pokračování tendru trvá s tím, že pokud by se soutěž předčasně zrušila, hrozily by arbitrážní žaloby od uchazečů.

 

Právě se děje

Další zprávy