Státní kasa se raduje: Přišlo více na daních

Petr Holub
1. 7. 2010 17:05
Ministerstvo financí obnovilo kontrolu nad veřejnými financemi

Praha - Ministerstvo financí obnovilo kontrolu nad veřejnými financemi. Stát vybral víc na daních a tím roste naděje, že se letos podaří dodržet plánovaný schodek 163 miliard.

Optimismus se vrací šéfovi státních financí Eduardu Janotovi, který už včera na tiskové konferenci oznámil, že se trend veřejných financí zlepšuje. Dnes zveřejnil data, která prozrazují, jaký k tomu měl důvod.

V červnu doplácejí daně podniky a tentokrát překonaly očekávání, když odvedly 37 miliard korun, o 6,5 miliardy víc, než loni.

Dobrých zpráv je víc, protože i červen potvrdil, jak se zlepšuje výběr sociálního pojistného. Za první pololetí se vybralo 174 miliard, o šest miliard méně než loni.

To se může v druhé polovině roku obrátit. Loni výběr pojistného postupně klesal a za celý rok se nakonec vybralo jen 348 miliard. Letos už druhý měsíc příjmů z pojistného přibývá a za celý rok velmi pravděpodobně překročí hranici 350 miliard.

Lidé proti loňsku neomezili nákupy a díky zvýšení sazby DPH tak stát víc inkasuje i u nepřímých daní.

Ministerstvo financí zaznamenalo propad pouze u daní od živnostníků, i když jich proti loňsku přibylo. Také oni v červnu doplácejí daně za minulý rok a tentokrát odvedli 4,1 miliardy, což je o 200 milionů méně, než loni.

Bod zlomu

Letošní červen je první pozitivní vlaštovkou v dosavadním vývoji veřejných financí.

Všechny průběžné zprávy o plnění rozpočtu v minulém roce potvrzovaly, že se schodek plánovaný na 38 miliard nepodaří splnit. Prognózy se od ledna až do prosince průběžně zhoršovaly a koncem roku deficit dosáhl 192 miliard.

Ani letos nezačal rok dobře. Především výpadky pojistného v prvním čtvrtletí naznačovaly, že letošní schodek může překročit 200 miliard. Ministr Janota proto začal omezovat provozní dotace ostatním ministerstvům.

Červnové výsledky byly natolik dobré, že prognóza schodku poklesla na 176 miliard. Pokud se ale bude výběr daní dál zlepšovat, může být konečný účet o mnoho příznivější.

Výzva pro novou vládu

Ve druhém pololetí čekají rozpočet ještě dvě úskalí.

I když se snižuje nezaměstnanost, lidé dosud nezačali víc utrácet. Daňové příjmy budou ohroženy, pokud by začali šetřit například z obav před úspornými reformami.

Letošnímu rozpočtu prospívá, že se daří čerpat evropské peníze. Ve srovnání s prvními šesti měsíci roku 2009 stát získal o plných 30 miliard navíc. Teď záleží na nové vládě, jestli bude stejně úspěšná jako Fischerův kabinet.

 

Právě se děje

Další zprávy