Recept pro Kalouska: Dánové platí dobrovolně vyšší daně

Tomáš Fránek
3. 7. 2010 17:00
Něketrým lidem v Dánsku nestačí už tak vysoké daně, dobrovolně posílají státu víc
Foto: Ludvík Hradilek

Kodaň - Je to možná návod pro staronového ministra financí Miroslava Kalouska, jak získat peníze do státní kasy.

Některým Dánům totiž nestačí už tak vysoké odvody a začali posílat peníze na speciální vládní konto určené pro lidi, kteří chtějí platit vyšší daně, než nařizují zákony.

K velkému překvapení všech se totiž na tomto kontě, které zřídila vláda na základě žádosti jednoho z daňových poplatníků, začaly objevovat peníze od stovek Dánů.

Neruště stát blahobytu

Peníze na speciální účet poslalo už 246 Dánů, vybralo se zatím 13 tisíc eur. "To je jenom začátek akce. Na konci roku půjdu k ministrovi financí se šekem," řekl v deníku Financial Times Deutschland dánský ministr daní Lund Poulsom, podle kterého budou peníze použité na snížení státního dluhu.

Dán, který v dopise zřízení tohoto konta požadoval, napsal, že chce, aby se podařilo udržet sociální a bohatý stát.

Dánsko patří mezi evropské země, kde se platí nejvyšší daně. Nejvyšší sazba je 67 procent a platí pro každého, kdo vydělá ročně přes 46 tisíc eur. Daň z přidané hodnoty je 25 procent. Ve statistice OECD je Dánsko mezi zeměmi s nejvyšší mírou zdanění.

Podle statistik Eurostatu je stát na daních nejvíce z celé EU závislý právě v Dánsku (48,2 procenta) a Švédsku (47,1 procenta).

Středopravá vládní koalice přitom na začátku letošního roku mírně daně snížila. Podle socialistické opozice ale lidé musí spíše platit vyšší daně.

Podle průzkumů veřejného mínění je 75 procent Danů pro placení vyšších daní a zachování sociálního státu. Podle expertů nemají potíže s rozpočtem právě země s vysokými daněmi.

Krachu veřejných financí se nemusejí bát staří členové Evropské unie s daňovou kvótou přes 45 procent HDP a noví členové s kvótou přes 40 procent. Vysoké rozpočtové příjmy byly především ve Skandinávii bezpečnou rezervou pro těžké období finanční krize.

Ne euru

Dánové také nechtějí platit eurem.

Odpor Dánů k přijetí eura a zrušení dánské koruny dosáhl minulý měsíc rekordní úrovně. Tábor "ne" zvýšil své vedení nad sympatizanty eura na 11,3 procentního bodu a proti euru se vyslovilo 54,6 procenta dotázaných, plyne z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky dnes zveřejnila Danske Bank.

"Je to největší náskok 'ne' od roku 1999, kdy jsme naše průzkumy začali," uvedla Danske Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy