EU bankéřům oseká bonusy, aby příště míň riskovali

Karel Toman
1. 7. 2010 11:35
Na ruku finančníci dostanou ani ne třetinu odměn, zbytek uvidí později a v akciích
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters

Brusel/Londýn - Od příštího roku se bankéřům v Evropě omezí jejich bonusy. Dohodla se na tom Evropská unie.

Bankéři podle nové regulace přijaté Evropským parlamentem dostanou nanejěvýš 30 % svého ročního bonusu hned "na ruku", u větších bonusů to bude dokonce jen 20 %.

Zbývající platby bonusu budou odloženy a spojeny s dlouhodobými výsledky bankéře. Polovina odměn bude proplácena v akciích. Omezí se také způsoby plateb odstupného a "zlatých padáků". 

Výši bonusů regulace neomezí

Regulace nijak neomezuje výši samotných bonusů, jen způsob a načasování jejich proplácení. Smyslem je změnit dosavadní systém odměn, který bankéře motivuje k podstupování stále větších rizik.

Limity budou platit ve všech 27 členských zemích EU. Regulace tak odráží loňskou dohodu přijatou na schůzce největších ekonomik zemí G20, která také bankéřským odměnám žádný strop nenastavila.

Přesto je nová regulace dost zásadní změnou.

Podle stanice BBC pod ní totiž budou spadat i hedgeové fondy, které mají centrum svého multimiliardového byznysu v londýnském City, které je zároveň finančním centrem Evropy.

Manažeři hedgeový fondů jsou "šokováni"

Podle editora ekonomické rubriky BBC Roberta Petersona nebude mít regulace ani tak velký vliv na banky, jako právě na hedgeové fondy. Ty se těšily dlouho pověsti pokrokového moderního finančnictví, než krize ukázala, že jde často o velké bubliny schopné položi i celé státy, jako v případě Islandu.

"Úřad finančních služeb už na banky uvalil nové podmínky, které bankéřům připadnou tvrdší (než nové omezení bonusů, pozn. red.). Nový pravidla ale budou mít velký dopad na hedgeové fondy a další firmy spravující aktiva," řekl Petrerson.

Je to vůbec poprvé, co manažerům hedgeových fondů někdo šáhne na platy a podle Petersona jsou z toho "šokováni."

USA reformují celé finančnictví

Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Na nových pravidlech se dohodly členské státy EU a Evropský parlament, který však jejich formální schválení čeká na hlasování příští týden.

Nová pravidla přicházejí ve stejnou dobu, kdy americká Sněmovna reprezentantů po zhruba ročním vyjednávání schválila největší změnu regulace finančního sektoru za poslední desítky let.

I tamní reforma má stejné cíle jako ta evropská - dotkne především bank a například ovlivní způsob, jakým funguje Wall Street. Finanční domy tak budou pod větším dohledem a úřady budou moci ovlivnit i míru rizika, jakou banky podstupují při obchodování a investicích.

 

Právě se děje

Další zprávy