Brusel trestá oceláře. Pokutu dostal hlavně Mittal

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 6. 2010 13:15
Evropská komise uložila pokutu 17 ocelářským společnostem. ArcelorMittal dostal nejvyšší.
Foto: Eva Matějková

Brusel - Nejvyšší pokutu ze 17 postižených ocelářských firem, které dostaly pokutu od Evropské komise, zaplatí ArcelorMittal, který vlastní i huti v Ostravě.

Komise uložila za kartelové dohody celkovou pokutu 518 milionů eur, z toho ArcelorMittal má zaplatit přes 276 milionů eur, tedy v přepočtu 7,1 miliardy korun.

Kartelové dohody mezi sedmnácti oceláři podle komise trvaly plných 18 let, až do roku 2002 a týkaly se většiny členských zemí Unie. K odhalení přispěla jedna ze zúčastněných firem výměnou za beztrestnost.

"Je s podivem, jak významné množství společností zneužívalo téměř celý evropský stavební trh po tak dlouho dobu, a to v případě tak důležitého výrobku. Bylo to, jako kdyby jednali v plánovaném hospodářství," uvedl eurokomisař pro konkurenceschopnost Joaquín Almunia.

Evropská komise vystupuje proti kartelovým dohodám velmi přísně a podle komisaře v tom bude pokračovat. Od letošního února jde o čtvrtý postih za toto provinění, celková výše pokut dosáhla 1,5 miliardy eur. Vůbec nejvyšší pokuty pak dostávají ty firmy, které se prohřešku dopustí opakovaně.

Oceláři se poprvé sešli ve švýcarském Curychu, proto si začali říkat Klub Curych, později se označení změnilo na Klub Evropa. Podle informací Evropské komise se klub sešel asi na 550 schůzkách.

Pokuta by mohla být vzhledem k délce kartelu mnohem vyšší. Ale v takovém případě by u některých společností překročila stanovenou maximální hranici 10 procent obratu. Mírně snížená je i pokuta pro ArcelorMittal, především zásluhou spolupráce na vyšetřování.

Nejvyšší pokutu v historii zatím udělila komise v roce 2008 výrobcům autoskel, kteří museli zaplatit 1,38 miliardy eur. Celkovou pokutu 1,38 miliardy eur pak loni dostaly plynárny RWE a Gaz de France za to, že si rozdělily trhy se zemním plynem. Pokuta udělená ocelářům je podle ČTK devátá nejvyšší v historii.

 

Právě se děje

Další zprávy