Bankovní rada už je kompletní,má prezidentské jmenování

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 6. 2010 13:13
Prezident Klaus jmenoval nového viceguvernéra a člena bankovní rady ČNB.
Novým guvernérem banky byl 18. června jmenován Miroslav Singer, dosavadní viceguvernér banky.
Novým guvernérem banky byl 18. června jmenován Miroslav Singer, dosavadní viceguvernér banky. | Foto: Jan Langer

Praha - Vedení české centrální banky už je opět kompletní. Prezident Václav Klaus dnes jmenoval novým členem bankovní rady, z níž odchází bývalý guvernér Zdeněk Tůma, hlavního ekonoma Komerční banky sedmašedesátiletého Kamila Janáčka.

Zároveň jmenoval Vladimíra Tomšíka, který dosud byl řadovým členem rady, novým viceguvernérem České bankovní rady.

"Jsem rád, že bez jakékoliv prodlevy je bankovní rada doplněna a že s vámi dvěma bude plně funkčním a fungujícím orgánem," řekl prezident Václav Klaus v průběhu jmenování.

K obměně bankovní rady došlo poté, co se dosavadní guvernér Zdeněk Tůma vzdal svého mandátu k letošnímu 30. červnu. Na jeho místo do čela banky byl minulý týden s účinností od 1. července na šest let jmenován dosavadní viceguvernér Miroslav Singer.

Prezident Klaus očekává, že nové vedení banky bude držet dosavadní směřování a nebude hnát Česko do evropské měnové unie. Přesněji řečeno nepředpokládá, že euro nahradí korunu do šesti let, kdy Singer setrvá ve funkci.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

 

Právě se děje

Další zprávy