Bankovní rada je kompletní. Klaus ví, kdo povede měnu

ČTK ČTK
28. 6. 2010 20:54
Prezident Klaus 18. června jmenoval guvernérem ČNB Miroslava Singera
Nový guvernér ČNB Miroslav Singer
Nový guvernér ČNB Miroslav Singer | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus v úterý jmenuje hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka (67) členem bankovní rady České národní banky. Zároveň jmenuje Vladimíra Tomšíka viceguvernérem centrální banky.

Prezident Klaus 18. června jmenoval guvernérem ČNB Miroslava Singera. Singer nahradí od 1. července na šestileté funkční období Zdeňka Tůmu, který v polovině dubna oznámil, že se k letošnímu 30. červnu vzdává svého mandátu. Končící guvernér svou rezignaci zdůvodnil mimo jiné snahou zamezit spekulacím se jmenováním nového guvernéra, které by mohly negativně ovlivnit bankovní radu ČNB.

Druhým viceguvernérem ČNB je Mojmír Hampl. Členy bankovní rady dále jsou Robert Holman, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

Klaus po jmenování Singera řekl, že jedním z hlavních úkolů ČNB pro nastávající roky bude "souboj s nekonečnými nápady na zavádění dalších a dalších regulací finančního a bankovního sektoru v celém světě". "To je obrovská úloha pro naši centrální banku," řekl prezident.

Zároveň vyjádřil názor, že během Singerova šestiletého mandátu Česká republika nevstoupí do eurozóny. "Jde o to, jestli eurozóna bude v tu dobu ještě existovat, vstupovat je třeba do něčeho, co má jisté vyhlídky, jistou stabilitu a jistou budoucnost," uvedl Klaus.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

 

Právě se děje

Další zprávy