Závislost českého rozpočtu na daních opět vzrostla

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
28. 6. 2010 15:42
Ve srovnání s ostatními zeměmi je na tom však Česko stále dobře
Foto: Aktuálně.cz

Brusel/Praha - Závislost českého rozpočtu na příjmech z daní v poslední době roste, a to i přesto, že jsou v České republice jedny z nejnižších daní v celé Evropské unii.

Vyplývá to z čerstvých statistik evropského statického úřadu Eurostat. Vysoká závislost na daních může být pro veřejné finance nevýhodná, protože se jedná o příjmy, které bývají silně ovlivněné výkyvy hospodářství.

Daňové příjmy českého státu v roce 2008 představovaly celkem 36,1 procenta hrubého domácího produktu, o osm let dříve to přitom bylo jen 33,8 procenta HDP. Přestože se příjmy rozpočtu čím dál tím více odvíjejí od částky, kterou stát vybere na daních,  řadí se Česká republika stále k zemím, které jsou na daních závislé spíše méně.

V evropské sedmadvacítce tvoří daňové příjmy v průměru 39,3 procenta. V zemích, kde se platí eurem, je toto číslo už jen těsně pod hranicí čtyřiceti procent.

Slovensko je závislé méně než my

Ke evropským státům, které jsou na příjmech z daní závislé nejméně patří mimo jiné Slovensko, kde daně představují necelých 30 procent HDP. Méně je to jen v Rumunsku (28 procent) a Lotyšsku (28,9 procenta). Největší závislost na daních z celé EU naopak vykazují v Dánsku (48,2 procenta) a Švédsku (47,1 procenta).

Česká republika je jednou ze dvou zemí Evropské unie, kde se v posledních deseti letech snížila daň z přidané hodnoty a to z 22 na 20 procent. Další zemí, kde se DPH snižovala, bylo Slovensko - z 23 na 19 procent.

Všechny ostatní země EU daň z přidané hodnoty buď zvyšovaly, nebo ji nechaly na stejné úrovni. Největší DPH, celkem 25 procent, platí Dánové, Maďaři a Švédové.

 

Právě se děje

Další zprávy