Česko je u německých investorů jednička

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 6. 2010 13:15
Česko se navzdory krizi udrželo na špičce v atraktivitě mezi zeměmi střední a východní Evropy.
Česko je v popularitě u německých investorů jednička, druhé je letos Polsko, třetí Slovinsko. Slováci skončili čtvrtí.
Česko je v popularitě u německých investorů jednička, druhé je letos Polsko, třetí Slovinsko. Slováci skončili čtvrtí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bez ohledu na krizí ovlivněný loňský rok, jehož důsledky budou v české ekonomice ještě nějakou dobu cítit, němečtí investoři považují Česko za nejatraktivnější zemi ve střední a východní Evropě.

Zjistila to německá hospodářská komora, která atraktivitu zemí zjišťovala u tisícovky německých firem v patnácti zemích střední a východní Evropy. Česko svou první pozici obhájilo, zato sousední Slovensko se propadlo z druhého na čtvrté místo.

Polsko nabývá na významu

Vyměnilo si tak místo s Polskem, které na atraktivitě naopak získalo. Podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory to je díky tomu, že polské hospodářství projevilo v krizi velkou odolnost.

Kromě Česka, Polska a Slovenska patří mezi pětici nejpřitažlivějších zemí v regionu ještě Slovinsko a Chorvatsko.

"Střední a východní Evropa je celkově pro německé investory důležitým růstovým trhem. Do konce roku 2008 německé podniky investovaly v deseti východoevropských členských státech Unie celkem 77 miliard eur. Největší objem investic přitom přitekl do Česka," upozornila Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

 

Právě se děje

Další zprávy