O auditorskou firmu Deloitte se prý zajímá policie

Ekonomika Ekonomika
28. 6. 2010 9:05
Ve fondu prý bylo až tři sta miliónů korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - To, zda v auditorské společnosti Deloitte existuje tajný fond určený na uplácení státních zaměstnanců při zadávání veřejných zakázek, zkoumá podle článku Lidových novin Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality

Auditorská společnosti Deloitte přitom pravidelně radí státu v miliardových zakázkách. Podle Lidových novin, které se odvolávají na důvěryhodné zdroje, již vyšetřování trvá tři týdny.

Vedoucí partner Deloitte pro Česko a Slovensko Michal Petrman ale deníku popřel, že ve společnosti policejní vyšetřování probíhá."V současné době není Deloitte předmětem žádného externího vyšetřování. Jakákoli nepodložená informace v tomto smyslu by mohla poškodit firmu a být předmětem žaloby o náhradu škody," sdělil LN Petrman.

Společnost nyní propouští

Také mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek nechtěl upřesnit, zda jde o oficiální vyšetřování, nebo prověřování na základě iniciativy samotných detektivů.

Podle LN firma ke konci června navíc propustí přes 30 zaměstnanců, což ale podle Petrmana není nic neobvyklého. "V souvislosti se schválením plánu na období po 1. červnu a ročním hodnocení zaměstnanců jsme s některými zaměstnanci uzavřeli dohodu o ukončení pracovního poměru. Konkrétní počet zaměstnanců je vnitřní záležitostí firmy," řekl LN Petrman.

Ve fondu prý bylo až 300 miliónů

Důvody propouštění odmítlo vedení společnosti komentovat, podle zdrojů LN ale souvisí se zkreslováním účetnictví firmy. Vlna propouštění totiž následuje poté, co firma koncem května propustila svého šéfa poradenské sekce Petra Kymličku, který ve společnosti působil 11 let. Firma mu podle LN přišla na podvody v účetnictví, díky kterým získával vyšší prémie.

Krátce poté, co Kymlička odešel, se rozšířily pověsti o existenci až třistamilionového fondu určeného na úplatky. "Není možné, aby o nesrovnalostech v účetnictví věděl jen on sám. O tom muselo vědět nejméně 20 lidí," řekl LN jeden ze zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy