Kongresmani se dohodli - Obamův New Deal je na spadnutí

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 6. 2010 13:13
Reforma by měla dalším krizím zamezit nebo alespoň zmírnit jejich průběch
Wall Street zřejmě čeká největší změna od 30. let
Wall Street zřejmě čeká největší změna od 30. let | Foto: Reuters

Washington - Dvacet hodin jednali američtí zákonodárci než konečně nalezli shodu a vypracovali kompromisní plán reformy legislativních pravidel,  které by měly změnit fungování na Wall Street.

Shoda mezi senátory i členy Sněmovny reprezentantů přiblížila Kongres Spojených států ke schválení největší ekonomické reformy od Rooseveltova New Dealu. Ten kdysi pomohl uzdravit americké hospodářství, zasažené hlubokou krizí 30. let.

Mezi hlavní změny by měla patřit spolehlivější ochrana klientů bank, zprůhlednění finančních transakcí (zejména v případě komplexních služeb),  prevence úpadků finančních institucí a příprava mechanismů pro jejich řízený úpadek, bude-li nevyhnutelný.

Obama je posílen

Kompromisní dohoda amerických zákonodárců je velkým úspěchem Bílého domu. Prezident Barack Obama má nyní na summitu G20 v Torontu, kde se snaží o správnosti strategie jeho administrativy, přesvědčit i další země, silnější vyjednávající pozici.

„Určitě to prezidentova slova podpoří. Můžeme jít příkladem a ukázat, že se navrhovanými opatřeními řídíme. Pokud ne doslova, tak alespoň principielně," cituje server CNN jedno z předkladatelů návrhu senátor Christopher Dodd.

 

Právě se děje

Další zprávy