Oracle těží ze stoupající poptávky po technologiích

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 6. 2010 9:03
Za finanční rok firma měla čistý zisk přes šest miliard dolarů
Foto: Oracle

Boston - Americká softwarová firma měla v posledním finančním roce o deset procent vyšší čistý zisk než v tom předcházejícím. Podle hospodářských výsledků, které publikovala, činil čistý zisk 6,1 miliardy dolarů. Tržby se zvýšily dokonce o 15 procent na 26,8 miliardy dolarů.

Ve čtvrtém finančním čtvrtletí se Oracle zvýšil čistý zisk o 25 procent na 2,4 miliardy dolarů (50 miliard Kč). Podařilo se to díky velmi dobrým prodejům databází i dalšího podnikatelského softwaru. Ve čtvrtletních výsledcích byl poprvé plně zahrnut výrobce počítačových serverů Sun Microsystems. Jeho převzetí firma dokončila začátkem letošního roku.

Sun Microsystems stála 7,4 miliardy USD

Oracle koupila Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolarů (155 miliard Kč). Pod Oracle se díky transakci dostal programovací jazyk Java, který ve světě pracuje ve více než miliardě zařízení, a také operační systém Solaris.

Výsledky společnosti jsou důležitým ukazatelem poptávky podnikového sektoru po nových technologiích, která nyní stoupá. "Naši zákazníci velmi výrazně investují," uvedl prezident firmy Safra Catz. Upozornil rovněž na silnou poptávku v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy