Podnikatelé napsali vládě, co chtějí. Vyšší DPH nevadí

Petr Kučera Petr Kučera
24. 6. 2010 18:05
Mezi priority patří i snadnější výpovědi a lepší úřady
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podrobný seznam požadavků směrem k nové vládě ve čtvrtek zveřejnil Svaz průmyslu a dopravy ČR, sdružující zejména velké tuzemské zaměstnavatele.

Hlavním cílem je konsolidace veřejných financí a snížení deficitu pod tři procenta již v roce 2012. "V následujících letech pak vláda - v návaznosti na hospodářský růst - musí usilovat o vyrovnané veřejné rozpočty. Je to předpoklad pro přijetí společné evropské měny," říká šéf svazu Jaroslav Míl.

Svaz předá dokument nejen třem stranám vznikající vlády, ale také ČSSD, KSČM, odborům a vedení ČNB. "Byly bychom rádi, aby koalice z materiálu vycházela při tvorbě programového prohlášení vlády. Není tam nic nového, ale je to kompilát věcí, které potřebujeme, aby se udělaly," říká místopředseda svazu Martin Jahn.

Podle dosavadních vyjádření koaličních stran a jejich volebním programů je pravděpodobné, že se mnoho podnikatelských požadavků pokusí splnit. Právě ozdravění veřejných financí, pružnější pracovní trh nebo efektivnější veřejná správa patří mezi hlavní priority vznikající vlády.

Na firemní daně nesahejte

K vylepšení veřejných rozpočtů může podle svazu přispět i vyšší DPH. Svaz navrhuje sblížit standardní a sníženou sazbu, případně zavést jedinou ve výši 17 až 19 procent.

"Zvýšení zdanění spotřeby, zejména DPH, je velmi spravedlivou formou zdanění, kdy náklady na sanaci veřejných rozpočtů nesou všichni občané," uvádí se v dokumentu Agenda 2010. Naopak zvyšování daní z příjmů právnických osob svaz odmítá.

Svaz se nicméně nebrání úvahám o zavedení progresivní sazby daně z příjmů fyzických osob "ve výši, která by sice znamenala vyšší solidaritu nejvyšší příjmové skupiny, ale ještě by nebyla tak vysoká, aby znamenala přesun špičkových odborníků a vysokopříjmových osob do zahraničí či vedla k jiným daňovým optimalizacím".

Současně firmy požadují zrušení srážkové daně z dividend.

Uvolněte pravidla pro zaměstnání

V době ekonomické recese se podle Míla znovu jasně ukázalo, že firmy musí mít možnost snadno přizpůsobit počet a strukturu svých zaměstnanců podle vývoje zakázek. Svaz průmyslu a dopravy proto - stejně jako pravděpodobný budoucí premiér Petr Nečas - požaduje přijetí komplexní novely zákoníku práce "tak, aby podporoval možnost umístit zaměstnance na nová pracovní místa a neudržoval stávající již nepotřebná".

Mezi konkrétní požadavky patří - prakticky shodně jako v nedávno prezentovaných záměrech budoucí vlády - prodloužení maximální délky dohody o provedení práce, odstupňování výše odstupného podle počtu odpracovaných let u zaměstnavatele nebo účinnější boj proti zneužívání sociálních podpor.

Deset priorit

Materiál nazvaný Agenda 2010 obsahuje 10 hlavních priorit pro budoucnost. Kromě vyrovnaných veřejných financí, motivačních a jednoduchých daní a flexibilního trhu práce jde také o efektivní veřejnou správu, moderní vzdělávání či výzkum, vývoj, inovace na špičkové úrovni. Velcí zaměstnavatelé chtějí také rozvoj dopravy a infrastruktury, bezpečnou, spolehlivou a dostupnou energetiku, účinnou podporu exportu a udržitelnou péči o životní prostředí

"Je nezbytné změnit strukturu státního rozpočtu tak, aby se posílila jeho role při realizaci aktivní prorůstové politiky. Jde zejména o posílení výdajů investičního charakteru, podporu výzkumu, vývoje a vzdělávání, podporu exportu a podnikání a investice do dopravní infrastruktury," upřesňuje Míl.

Změny na výdajové a příjmové stránce rozpočtu je však podle něj nutné opřít o realizaci nezbytných reforem veřejné správy, zdravotnictví, sociální politiky, v oblasti vědy a výzkumu, vzdělávání a systému důchodů.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Hledá se Absurdita roku. Pište, co vám komplikuje život
Co čeká podnikatele po volbách? Máme přehled změn
Daňových kontrol je čím dál méně. Ale lépe míří na cíl

Podnikatelé dlouhodobě požadují také zjednodušení a zpřehlednění legislativy včetně přijetí nového občanského zákoníku, jehož návrh předložil ještě předchozí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Mezi priority patří také omezení korupce.

 

Právě se děje

Další zprávy