Turisté ročně přinesou Česku 100 miliard korun

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
24. 6. 2010 11:56
Turistů ubývá už čtyři roky. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novelu.
Nejvíce zahraničních turistů každý rok přijede do Prahy.
Nejvíce zahraničních turistů každý rok přijede do Prahy. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - I když na rozdíl od řady přímořských zemí nepředstavuje hlavní osu příjmů státní kasy, přesto není cestovní ruch ve vztahu ke státním financím něčím snadno opomenutelným. Podle analýzy společnosti KPMG, kterou představilo Ministerstvo pro místní rozvoj, totiž každý rok přináší do státní kasy 100 miliard korun.

Při vyhodnocování vycházeli analytici z údajů z let 2006 - 2008. Nejvíce peněz, 38 procent, přitéká z cestovního ruchu prostřednictvím daně z přidané hodnoty a z odvodů na sociálním pojištění, které tvoří 29 procent sumy.

O to větší problém je postupný útlum, který turismus v Česku od roku 2006 prožívá. Ubývá počet zahraničních turistů, kteří přijíždějí krásy Česka obdivovat a krátí se i doba, kterou u nás tráví.

"Analýza jasně prokázala obrovský význam cestovního ruchu pro státní kasu. Je proto velmi důležité zajistit tomuto oboru systematickou státní podporu a přijmout zákon o cestovním ruchu, který připravuje MMR," podotkl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Tento zákon by měl zajistit návratnost financí zpět do cestovního ruchu a motivovat veřejnou správu i podnikatele k jeho rozvoji.

Nejvíce turistů láká k návštěvě Praha a jedním ze způsobů, jak cestovní ruch rozvíjet je nalákání výletníků na další místa. Klesající zájem o Česko nemá na svědomí ekonomická recese, která jej však jen podpořila. Experti upozorňují, že Česko není pro péči o turisty dostatečně vybavené a málokdo tam má zájem přijet znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy