ČSÚ: Podnikatelská důvěra v ekonomiku mírně klesla

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 6. 2010 10:31
Celková důvěra v ekonomiku mírně povyrostla, ale hlavně díky optimistickým spotřebitelům.
Statistici zkoumají důvěru spotřebitelů a podnikatelů v ekonomiku každý měsíc. Ilustrační foto.
Statistici zkoumají důvěru spotřebitelů a podnikatelů v ekonomiku každý měsíc. Ilustrační foto. | Foto: ČSÚ

Praha - Velmi opatrně nakládají se svou důvěrou v českou ekonomiku podnikatelé.

Zatímco souhrnný indikátor důvěry, který každý měsíc vyhodnocuje Český statistický úřad, se od května do června o 0,6 bodu zvýšil, podnikatelé v důvěře mírně ubrali - podle údajů ČSÚ o 0,2 bodu. Od loňského června celkový ukazatel vyletěl vzhůru o 14,9 bodu.

Celkový pocit o budoucnosti ekonomiky meziměsíčně do pozitivních hodnot přetáhli spotřebitelé, jejichž důvěra se za měsíc zvýšila o 3,5 bodu.

Právě opatrnost podnikatelů je podle analytika svazu průmyslu a dopravy Oldřicha Körnera důkazem, že Česko ještě nenechalo těžké časy tak docela za sebou. "Potvrzují se naše očekávání, že oživení je velmi křehké, stojí zejména na oživení vnějších trhů a hrozí mu i možnost přerušení v důsledku restriktivních opatření rozpočtové politiky nejen u nás, ale i u našich hlavních obchodních partnerů," uvedl k výsledkům šetření.

Jediným oborem, kde podnikatelská důvěra posílila, byl průmysl a to především zásluhou pozitivního vývoje domácí i zahraniční poptávky. Důvěra podnikatelů v průmyslu stoupla o 0,3 bodu.

Nejvyšší pokles důvěry naopak uvedli podnikatelé ve stavebnictví. Po poklesu o celý jeden bod se dostali dva body pod úroveň důvěry před rokem. Špatná je poptávka a zlepšení vývoje stavební činnosti očekávají jen velmi mírné.

 

Právě se děje

Další zprávy