Evropští boháči prohráli s milionáři z Asie. Poprvé

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 6. 2010 12:37
V Evropě jsou zhruba tři miliony lidí s majetkem nad milion dolarů

Praha - Výše majetku, kterým disponují dolaroví milionáři z Asie, za poslední rok vůbec poprvé přesáhla majetek milionářů z Evropy. Zjistila to nová analýza Merrill Lynch Wealth Management/Capgemini, kterou citval list Financial Times.

Analýza zkoumala majetek lidí, kteří mají alespoň jeden milion dolarů. Na konci loňského roku bylo takových lidí v Evropě zhruba tři miliony, což je přibližně stejně jako v oblasti Asie a Tichomoří. Souhrnná výše majetku boháčů v Asii ale vystoupila na 9,7 bilionu dolarů (asi 204,1 bilionu korun), zatímco v Evropě je 9,5 bilionu dolarů (zhruba 199,9 bilionu korun).

"Není to ale žádná bublina. Z hlediska výskytu bohatých jednotlivců Asie dostihla Evropu," poznamenal šéf oddělení Merrill Lynch Wealth Management v Británii a Irsku Nick Tucker.

Průzkum definuje milionáře jako lidi, kteří mají čistý finanční majetek v objemu alespoň jednoho milionu dolarů (asi 21 milionů Kč). Nepočítá se však nemovitost, která slouží jako primární bydlení.

Růst počtu bohatých klientů registrují i samotné banky. Řada z nich proto v posledních letech expanduje hlavně v jihovýchodní Asii, kam někdy přesouvají i celé týmy. Klíčové zaměstnance posílají zakládat nové pobočky například v Singapuru či Hongkongu.

 

Právě se děje

Další zprávy