Kofola vydělala na rekordní dividendu 160 miliónů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 6. 2010 16:32
Za letošní první čtvrtletí má zisk 15 milionů

Ostrava - Rekordní dividentu vyplatí letos Kofola S.A sídlící v Polsku, pod kterou také patří česká Kofola. Podle mluvčího Kofoly Martina Klofandy akcionáři dostanou na akcii přibližně šest korun, dohromady zhruba 160 milionů korun.

Je to o 50 procent více než loni. Dividendy ještě musí příští týden ve Varšavě schválit valná hromada. Kofola loni zpětinásobila čistý zisk na 443 milionů korun.

Část peněz na dividendy bude vyplacena z loňského zisku, většinu však akcionáři dostanou z kapitálové rezervy vytvořené z nerozdělených zisků společnosti z minulých let. Přibližně 82 milionů korun na dividendách letos získá hlavní akcionář - firma KSM Investment, kterou vlastní Kostas a Jannis Samarasovi. Po 4,2 milionu získají také Tomáš Jendřejek a René Musila, 69 milionů dostane CED Group ze skupiny Enterprise Investors, uvedl Klofanda.

Tržby loni vzrostly o více než třetinu

Kofola loni zvýšila konsolidované tržby o 38 procent na více než devět miliard korun. Podle zprávy pro polskou burzu tvořily loni jednu třetinu tržeb celé skupiny příjmy z prodeje v Polsku. Česko a Rusko se podílely na tržbách stejným, čtvrtinovým podílem, a Slovensko zbylým, 15procentním podílem.

V letošním prvním čtvrtletí dosáhla skupina Kofola čistého zisku přibližně 15 milionů korun. Loni přitom ve stejném období skončila ve ztrátě necelých 100 milionů korun.

Kofola S.A. v závěru loňského roku zaměstnávala 2715 lidí, nejvíce v Polsku 899. V Česku jich pracovalo 839, v Rusku 550 a na Slovensku 427.

 

Právě se děje

Další zprávy