Pojišťovny: počasí způsobilo škody za 1,79 miliardy

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 6. 2010 17:33
Po povodních na Moravě přišla vichřice i silné deště.
Nejvíce škod napáchalo počasí na rodinných domech.
Nejvíce škod napáchalo počasí na rodinných domech. | Foto: Karel Toman

Praha - Začalo to povodněmi v půli května a od té doby zaměstnávají rozmary přírody pojišťovny téměř neustále. Po záplavách na Moravě už přijaly 15 700 hlášení o pojistných událostech, kde způsobená škoda dosáhla téměř 1,4 miliardy korun.

Přes sedm tisíc případů už pojišťovny vyřídily a vyplatily svým klientům 223 milionů korun. Údaje k 21.červnu zveřejnila Česká asociace pojišťoven. Zároveň odhadla, že celkový počet hlášení dosáhne téměř dvaceti tisíc a škody se vyšplhají na 1,79 miliardy korun.

Největší část případů přijala Česká pojišťovna, která jich eviduje více než 10 tisíc za 550 milionů korun. Nejpostiženějšími místy bylo Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Přerovsko. Jak uvedla ČTK, nejčastějšími škodami byly vytopené garáže a sklepy, ale i rozbité střechy a automobily poškozené padajícími větvemi nebo kusy střešní krytiny.

"Klienti oznámili přibližně 1200 škod za více než 80 milionů korun. Přes 60 procent pojistných událostí jsme zlikvidovali a poškozeným klientům poukázaly peníze na jejich účty," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. V nadpoloviční většině případů se jednalo o škody na rodinných domech.

Nejen povodně, ale v poslední době i vítr a silné deště pustoší majetek obyvatel České republiky. Do České podnikatelské pojišťovny přicházejí stále další hlášení.

"Od minulého týdne jsme zaznamenali nová hlášení z regionů Praha, Středočeský kraj a Královéhradecko, šlo o vichřice, krupobití a záplavy sklepů po průtrži mračen," uvedla mluvčí pojišťovny Renata Svobodová.

 

Právě se děje

Další zprávy