České banky krachovat nebudou. Ukázal to zátěžový test

Radek Pecák Radek Pecák
18. 6. 2010 10:22
Ani návrat recese by tuzemský bankovní sektor příliš neohrozil
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČNB

Praha - Český finanční sektor je zdravý a odolný vůči rizikům. To je hlavní výsledek zátěžových testů bank, pojišťoven a penzijních fondů za použití tří scénářů budoucího vývoje.

"Ani v jednom zátěžovém scénáři se žádný sektor jako celek nedostává pod kritické hodnoty příslušných kapitálových ukazatelů solvence. Nelze však podceňovat možný dopad horšího než očekávaného vývoje v ekonomice," vyplývá ze Zprávy o finanční stabilitě 2009/2010.

„Stabilita českého finančního systému je dobrá a je potěšující, jak se finanční instituce vyrovnávají s krizí. Náročné a komplexní testy nás utvrzují  v tom, že ani výrazně nepříznivé podmínky by stabilitu finančního sektoru neměly ohrozit," uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Banky do krize vstoupily zdravé

Banky se s krizí podle zprávy dobře vypořádaly zejména proto, že do období recese vstoupily s příznívou výchozí  situací a v jejím průběhu byly schopny vytvářet kapitálový polštář. "Silná pozice bankovního sektoru je podepřena nejen solidní rentabilitou, ale také dobrou bilanční likviditou, vysokým poměrem vkladů na úvěrech, nízkým podílem úvěrů v cizích měnách, nezávislostí na vnějším financování a zejména dostatečnou kapitálovou přiměřeností," píše se v dokumentu.

Přesto bez rizik finanční sektor není. "Hlavním rizikovým scénářem pro českou ekonomiku a tím i finanční sektor v  následujících dvou letech je obnovení recese u jejích největších obchodních partnerů a následné zpomalení domácí ekonomické aktivity. Ekonomické oživení probíhající od poloviny roku 2009 je totiž křehké, neboť vychází nejen z obnovené důvěry privátního sektoru, ale i z razantních podpůrných kroků hospodářských politik," tvrdí zpráva.

Problematické vládní dluhy

Druhým klíčovým rizikem je zhoršující se fiskální vývoj v mnoha zemích včetně ČR. V tomto ohledu se považuje za aktuální hrozbu zejména přenos obav ohledně schopnosti financovat vládní dluh v kriticky zadlužených zemích na další země, jejichž veřejné finance vykazují rovněž dílčí znaky potenciální neudržitelnosti. 

Tři scénáře zátěžových testů nesly názvy Základní scénář, Návrat recese a Ztráta důvěry. První je podle ČNB nejpravděpodobnější. Pokud by se situace vyvíjela směrem naznačeným v dalších dvou scénářích, musely by se banky vypořádat se značným propadem ekonomické aktivity, což by ná sledně vedlo ke zvýšení rizika nesplácení úvěrů v sektorech domácností a podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy