Na stát jste platili nejdéle za 10 let. Odteď nemusíte

ČTK Karel Toman, ČTK
18. 6. 2010 6:05
Daňové prádniny jsou letos rekordně krátké. A zřejmě se jen tak neprodlouží.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha -  Nejdéle za posledních deset let budou letos čeští daňoví poplatníci pracovat na stát. Čas, kdy vyděláváme sami na sebe, se tak za poslední dva roky zkrátil o deset dní.

Vyplývá to z propočtů Liberálního institutu. Podle nich je letos prvním dnem tzv. daňových prázdnin pátek 18. června. Podle společnosti Partia Finance ale budeme pracovat na erár ještě o dva dny déle.

Se svými daňovými prázdninami se tak Česko drží blízko průměru 31 členských zemí OECD.  Petrem Nečasem (ODS) avizované  „sblížení" sazeb daní „až k jejich sjednocení" (nejspíš na Bezděkovou komisí navrhovaných 19 procent) se tuzemské daňové prázdniny nejspíš zkrátí ještě víc. V Evropě jde teď ale spíš o pravidlo než výjimku.

Odteď už každý na sebe. Pomyslně

Den daňové svobody je pomyslný okamžik, od kterého jde mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. "Pokud by se chtěl každý z nás co nejrychleji zbavit povinnosti zaplatit svou pomyslnou část letošních veřejných výdajů, musel by se vzdávat celé své mzdy ve prospěch státní kasy až do 17. června," vysvětlil za ředitel Centra ekonomickych studií Liberálního institutu Jiří Schwarz junior.

Podle Liberálního institutu tak Češi letos budou na stát pracovat 168 dní, což je nejdéle od roku 2000,kdy institut daňové prázdniny měří, a také o pět dní déle než loni. Podle Patria Finance to bude dokonce proti loňsku o osm dní déle.

"V letošním roce se měnila celá řada parametrů daňového systému. Daně letos spolknou 35,3 procenta HDP, respektive 46,9 procenta čistého národního důchodu. Na zaplacení daní tak budeme potřebovat 171 dní," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

V mezinárodním srovnání letos  pořadím výrazně zamíchala krize a zvyšování daní, ke kterému byly nuceny vlády sáhnout, aby zalepily rostoucí deficity veřejných financí.

"Letos jsou Švédové již třetí (25. července) před Finskem (3. srpna) a Dánskem (6.srpna)," poukazuje Swarz na fakt, že si obvykle nejvíc daňově zatížení Švédové letos polepšili.

Pořadím zamíchala krize

"Ne snad, že by si Švédové připomínali den daňové svobody dříve než před vypuknutím krize v roce 2008, ale relativně si pohoršili daleko méně než třeba právě Finové a Dánové. V žebříčku se tak Švédové během ekonomické krize posunuli o dvě příčky vzhůru," upozornil Schwarz.

Kromě Finska (posun o 6 příček dolů) a Dánska (o 2 dolů) se výrazně propad hlavně Island (o 4), Irsko (o 9), Řecko a Španělsko (o 4), shrnul institut.

Zkrácení daňových prázdnin v jednotlivých zemích na druhou stranu podle liberálního institutu znamená, že země začaly s veřejnými dluhy bojovat. Britové si tak letos daňové prázdniny připomenou dokonce až o 15 dní později než vloni.

První slaví prárdniny v Jižní Koreji

Nejdříve - 24. dubna - nastal letos den daňové svobody v Jižní Koreji. Švýcaři přestali vydělávat na stát 6. května a lidé v Austrálii 15. května. Slováci oslavili daňovou svobodu 23. května, USA 2. června.

Liberální institut pro výpočet dne daňové svobody využívá metodiky OECD, Patria Finance podle organizace Tax Foundation.


 

Právě se děje

Další zprávy