Stovka největších firem přišla kvůli krizi o miliardy

Veronika Skálová Petr Kučera Veronika Skálová, Petr Kučera
17. 6. 2010 10:48
Zisk klesl největším firmám o 8,5 procenta, tržby o 15 procent.
ČEZ  přeskočil Škodu Auto a stal se jedničkou v zisku i tržbách.
ČEZ přeskočil Škodu Auto a stal se jedničkou v zisku i tržbách. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sto největších českých firem připravila krize v loňském roce o miliardy korun. Jejich zisk i tržby klesly. Vyplývá to z výsledků 16. ročníku žebříčku sta nejvýznamnějších firem České republiky, které ve čtvrtek zveřejnilo sdružení Czech Top 100.

Nejvýznamnější společností v České republice za rok 2009 se podle velikosti tržeb i zisku stal ČEZ. Díky loňským tržbám ve výši 196 miliard korun vystřídal vítěze předchozího ročníku, společnost Škodu Auto. Zisk ČEZu vloni dosáhl 65 miliard korun, první místo v žebříčku firem podle zisku mu i v předchozím ročníku - meziročně si polepšil o více než čtyři miliardy.

Největším zaměstnavatelem loňského roku jsou České dráhy s více než 41 tisíci zaměstnanci. Největším vývozcem zůstává Škoda Auto. Podrobné výsledky podle kategorií najdete v následující grafice.

Zisk deseti prvních podniků vloni poklesl proti roku 2008 o dvě procenta, první stovka firem se meziročně propadla o 8,5 procenta. „Příčina je jasná - pokračující ekonomická recese," říká Jan Struž, předseda Sdružení Czech Top 100.

Ještě výrazněji klesly první desítce největších firem celkové tržby. Oproti roku 2008 propadly o 9,2 procenta na 921 miliard korun, první stovka si meziročně pohoršila o 15 procent na 2,07 bilionu. Pokles tržeb zaznamenaly dvě třetiny z první stovky společností.

 

Právě se děje

Další zprávy