Brusel chce bankovní daň. Odmítli to jen Češi a Italové

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
17. 6. 2010 18:53
Zbývá příliš mnoho nezodpovězených otázek, prohlásil premiér Fischer v Bruselu
Jan Fischer byl proti bankovní dani. Neuhnul.
Jan Fischer byl proti bankovní dani. Neuhnul. | Foto: Reuters

Brusel - Česko se ve čtvrtek na summitu v Bruselu spolu s Itálií postavilo proti zavedení nové bankovní daně. Novinářům to řekl český premiér Jan Fischer.

Další státy si nicméně přejí v přípravách na zavedení daně pokračovat, o čemž Češi ani Italové neuvažují. Vybrané peníze mají podle představ Evropské komise plynout na případnou záchranu finančních ústavů.

Nesouhlas české a italské vlády ovšem neznamená, že návrh je na úrovni celé EU zablokován. Zatím se totiž nejednalo o právně závazný text. Proti původnímu návrhu je nicméně zřejmé, že Česko si bude moci samo rozhodnout, zda daň zavede. Původně se uvažovalo, že daň bude muset zavést všech 27 členských států Evropské unie.

"Česká republika konzistentně uplatňuje stanovisko, že to je příliš rigidní, je příliš mnoho ještě nezodpovězených otázek na odborné úrovni, než abychom přijali rigidní politické rozhodnutí, které by nerespektovalo odlišnosti jednotlivých zemí," řekl Fischer.

Nová bankovní daň nebo poplatek by měla sloužit na vytvoření záchranného fondu pro finanční ústavy. Českým představitelům vadí, že kolem poplatku zatím nebyla zodpovězena řada otázek, mimo jiné se obávají, aby banky na záchranný kruh příliš nespoléhaly a zbytečně nehazardovaly s investicemi svých klientů.

Unie se však s tímto opatřením nechce omezovat pouze na ústavy v členské sedmadvacítce. Plánuje o její výhodnosti přesvědčit i členské země G20, tedy skupiny 20 největších ekonomik světa. Česko se svým kritickým hlasem ale není jediné. I dalším zemím vadí, že zatím nikdo neupřesnil, jak přesně by bankovní daň měla vypadat.

 

Právě se děje

Další zprávy