Česká ekonomika už není v ohrožení, je 10. nejzdravější

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 6. 2010 15:27
Evropští analytici po třech letech sestavili žebříček zemí podle ekonomického zdraví. Česko vyskočilo o sedm příček výš.
Mezi zeměmi EU je nejpočetnější skupina těch v ohrožení.
Mezi zeměmi EU je nejpočetnější skupina těch v ohrožení. | Foto: Evropská komise

Brusel - Desátou pozici ze sedmadvaceti obsadila česká ekonomika na žebříčku členských zemí unie podle hospodářského zdraví. Bruselské Středisko evropské politiky (EPC) letos Česku přiřklo o sedm příček lepší pozici než v roce 2007, kdy index sestavovalo naposled.

Slovensko si o jednu pozici pohoršilo, pro letošek mu podle indexu evropské ekonomické udržitelnosti patří jedenácté místo.

Základem hodnocení je analýza rozpočtového deficitu, národního dluhu, ekonomického růstu, konkurenceschopnosti, státní správy, korupce a nákladů na stárnutí populace.

Nejzdravější ekonomiku v Evropě mají podle analytiků Švédsko, Dánsko, Estonsko a Finsko. Následuje Nizozemí, Německo, Lucembursko a Rakousko ve skupině s vysokým zdravím ekonomiky a pak středová skupina, do níž nyní patří i Česká republika. Společnost jí dělá Británie, Slovensko, Polsko, Belgie, Bulharsko a Francie.

Skupina zemí, jejichž ekonomiky vidí EPC jako ohrožené, má letos devět členů - mimo jiné Irsko, Slovinsko, Maďarsko nebo Španělsko. Před třemi lety do této skupiny spadalo i Česko. Tři země pak dostaly nálepku neudržitelné ekonomiky - Řecko, Portugalsko a Itálie.

 

Právě se děje

Další zprávy