Slovensko na MS uspěje, když nasněží, řekli ekonomové

Tomáš Fránek
16. 6. 2010 20:15
Na sněhu mají v Jižní Africe největší šance Němci a Slováci
Foto: Reuters

Brno - Slovenští ekonomové z institutu patřícího pod ministerstvo financí spočítali, že fotbalisté jejich země mají na mistrovství světa největší šanci ve chvíli, kdy v Jižní Africe napadne sníh.

Slovensko má podle jejich analýzy ze všech účastníků mistrovství společně s Německem největší zkušenosti s fotbalem na sněhu. Slováky si rozhodující vítězství, po kterém poprvé postoupili na šampionát, vybojovali v Polsku na zasněženém terénu.

V Jihoafrické republice nyní skutečně sněží, ale jenom v místech, kde hory dosahují výšky tří tisíc metrů nad mořem. Na místech, kde jsou postaveny stadiony, prší. A to šance Slováků prý snižuje.

Hrajeme nad poměry

Slovenští ekonomové přitom mezi země, které by uspěly na sněhu, zařadili ještě Švýcarsko, Dánsko a Slovinsko. A vyhodnotili, ve kterých hlavních městech leží sníh nejdéle.

S 49 dny to byl Berlín a Bratislava. "Ve slovenský prospěch ale hovoří to, že jsme si v artických podmínkách vybojovali postup a také to, že bránící tým má na sněhu výhodu. A tak, když v Africe nasněží, tak budeme mistři světa," uvedli autoři analýzy, kteří připomněli, že ji zpracovávali ve volném čase a nevyjadřují tak oficiální názor ministerstva financí.

Podle prvního zápasu s Novým Zélandem se spíš naplní první část analýzy, podle které jsou šance Slovenska minimální a pravděpodobně obsadí ve skupině třetí, nepostupové místo. Šance Slovenska na titul přitom ekonomové vyčislili na 0,68 procenta.

I tak podle nich už jenom tím, že jsou Slováci na mistrovství světa, překročili fotbalisté svoje možnosti. Autoři analýzy totiž také hodnotili celkové postavení fotbalu v jednotlivých zemích - tedy to, jak je fotbal populární, jak jsou země bohaté a kolik mají obyvatel. Slovensko by tak podle těchto kritérii dostalo na 47. místo na světě, zatímco v žebříčku FIFA mu patří 38. místo.

"Když při výkonem slovenských fotbalistů zohledníme výchozí podmínky, je zřejmé, že vzhledem na podmínky hrajeme nad svoje poměry," napsali autoři studie.

Španělé budou nejlepší

Největšími favority jsou tak podle Slováků Španělé s 18,7 procenty, Brazilci s 17,6 procenty, naopak šance Italů na obhájení titulu autoři analýzy vyčíslili na pouhé 9,9 procenta.

Při stanovení šancí na úspěch přitom ekonomové vycházeli z vlastního modelu, při kterém zohledňovali postavení v žebříčku FIFA, průměrnou tržní hodnotu hráčů a body získané na všech mistrovstvích světa.

Zohledňovali i kvalitu jednotlivých skupin a domácí prostředí.

Ekonomové také v analýze radí trenéru Vladimíru Weissovi a hráčům v případě, že budou muset kopat penalty, a také v tom, co se dá čekat od rozhodčích.

Z analýz tak vyplynulo, že v případě penaltového rozstřelu má výhodu tým, který kope jako první. Brankář Ján Mucha udělá nejlépe, když při penaltách zůstane stát ve středu branky a hráči mají střílet také doprostřed.

"Naše rady se týkají jenom tohoto šampionátu a hlavním předpokladem doporučení je to, aby tuto analýzu nečetli soupeři Slovenska," uvedli ekonomové.

Slováci podle analýzy dostanou také víc žlutých karet než v kvalifikaci, radí také, jak se vyhnout ofsajdu.

 

Právě se děje

Další zprávy