Ceny průmyslových výrobců po roce a čtvrt rychle rostou

Radek Pecák Radek Pecák
15. 6. 2010 9:40
Nárůst cen průmyslových výrobců je poměrně výrazný
Foto: ČSÚ

Praha - Oživení průmyslu dokresluje i růst cen průmyslových výrobců. Ty se podle Českého statistického úřadu v květnu meziročně zvýšily o 1,5 procenta.

Zrychlily tak po dubnovém výsledku. Tehdy byl zaznamenán poprvé nárůst po 16 měsících meziročních poklesů. Dubnový nárůst byl ale o pouhých 0,4 procenta.

Největší vliv na výši cenové hladiny měl růst cen zejména koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 39,9 %, chemických látek a výrobků o 17,9 % a nerostných surovin o 9,5 %. Nejvýznamněji se snížily ceny potravinářských výrobků o 3,9 %, z toho nejvíce ceny mlýnských a škrobárenských výrobků o 12,9 % (naopak ceny mléčných výrobků vzrostly o 4,4 %). Ceny dopravních prostředků klesly o 4,3 %.

Stavebnictví už také zřejmě nabírá dech. Ceny stavebních prací byly sice ještě meziročně nižší o 0,2 % (stejně jako v dubnu), ale ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 0,7 % (v dubnu ještě nižší o 1,7 %). Je to první meziroční růst cen po 15 měsících.

Nárůst je poměrně razantní

Meziměsíčně byly květnové ceny průmyslových výrobců o 0,7 procenta vyšší.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je razantní nástup cen průmyslových výrobců již druhý měsíc po sobě poměrně překvapivý. "Jejich vývoj se tak ale připodobnil vývoji v Německu a v Eurozóně: tam v dubnu stouply ceny průmyslových výrobců meziročně o 0,8, respektive 0,9 %," komentoval statistiku Mertlík.

Je zřejmé, že doba zlevňování u řady výrobků končí i v obchodech. Změny výrobních cen totiž obvykle ukazují, jak se v blízké budoucnosti budou vyvíjet ceny pro konečné spotřebitele.

 

Právě se děje

Další zprávy