Tisícům lidí se změní platy. Kvůli zařazení do tříd

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 6. 2010 16:04
Díky nařízení mohou dostat vyšší platy například záchranáři
Záchranáři si mohou polepšit
Záchranáři si mohou polepšit | Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Praha - Od října se mohou tisícům lidí změnit platy. Vláda totiž schválila změny v zařazení do platových tříd. Podle premiéra Jana Fischera, který o schválení materiálu informoval po zasedání vlády, je schválený materiál završením tříleté práce.

Například u sanitářů se rozšíří platové třídy o jednu, ze druhé až čtvrté na druhou až pátou. Podobně u zdravotnických záchranářů zmizí u rozmezí platových tříd to nejnižší. Místo osmé až jedenácté budou brát plat podle mzdových tarifů v deváté až jedenácté.

Profesí, kterých se nařízení vlády dotkne, je však podstatně více. Doplatit na to mohou například noví pracovníci na pozici finančního referenta, kteří dosud při nástupu dostávali platový tarif v rozmezí osmé až dvanácté třídy. Nově to bude od sedmé do dvanácté.

Nový je tarif pro kaplany

Podle ČTK se v katalogu prací ve veřejných službách a správě nyní objeví pracovní místa kaplanů a vychovatelů ve vězeňské službě. Zmizí naopak pracovníci pro vzdělávání a certifikaci v oblasti bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

Navržené změny reagují na odlišný způsob provádění některých prací, odůvodnila změny Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které nový katalog připravilo. "Navržené změny rovněž souvisejí se zvyšováním kvalifikační náročnosti prací, například u zdravotnických pracovníků," dodala.

Při realizaci nařízení se nepočítá s potřebou dodatečného navýšení prostředků na platy.

 

Právě se děje

Další zprávy