Škrtat se musí víc, než chce Janota, shodla se koalice

Karel Toman
13. 6. 2010 14:34
K Janotovým deseti miliardám chce budoucí vláda ušetřit dvě až tři miliardy navíc
Foto: Jan Langer

Praha - Letos se bude muset ušetřit až 13 miliard korun. To je až o tři miliardy více, než kolik avizoval ministr financí Eduard Janota. V Otázkách Václava Moravce se na tom v České televizi shodli lídři rodící se vládní koalice.

Zavázali se také, že udělají vše, aby rozpočet pro příští rok sestavovala nová vláda, nikoliv ta odcházející.

Další škrty jsou vynuceny rekordním a nečekaně hlubokým schodkem státního rozpočtu, který v květnu dosáhl výšky 95,5 miliard. Vloni byl přitom květnový schodek 71,4 miliardy a na konci roku rozpočet dosáhl rekordního deficitu 193 miliard. Letos se však Česko zavázalo udržet schodek na úrovni 163 miliard.

Škrtat se bude plošně

"Škrtnout se budou muset minimálně dvě až tři miliardy navíc. To už ale bude naše práce," řekl v pořadu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj by se měl celkový objem navrhovaných škrtů "vázat" co nejdříve, nejlépe už příští týden. To by znamenalo, že se jednotlivým ministrům v určitých kapitolách zakáže tyto peníze utratit.

"Plošné škrty nejsou ideální, ty peníze v provozních i investičních výdajích ale najít musíme," řekl. Kde konkrétně plánuje koalice šetřit, ale neřekl.

To podpořil i místopředseda ODS Petr Nečas. Podle něj by se objem tohoto „zákazu" měl zvýšit z navrhovaných šesti miliard na deset a další dvě miliardy škrtnout později.

"Bude potřeba ušetřit celkem 12 miliard. Je to ale jedno procento rozpočtu. A každá domácnost ví, že ušetřit jedno procento rozpočtu je možné," řekl.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka upozornil, že vláda nemá na výběr s škrtat musí, protože překročení dohodnutého deficitu by finanční trhy potrestaly zdražením dluhopisů. „Vláda nesmí sáhnout na mandatorní výdaje, zlevnit musí provoz státu," připomněl také.

Dodal ale, že přílišné zaměření na škrty může zbrzdit růst.

Nečas: rozpočet pro rok 2011 chceme sestavit my

Nečas namítl, že celá Evropa čelí hlubokému strukturálnímu dluhu a že v úsporách nemá  na výběr. "Šetří proto i socialisté v Řecku, Španělsku a Portugalsku," dodal.

Foto: Jan Langer

Škrty Nečas označil za "tupější a primitivnější" metodu úspor. Pro letošní a příští rok jsou ale nutné právě proto, že vláda nemůže šetřit v mandatorních výdajích, dokud nezmění zákony.

"Chceme jít cestou systémové změny - změnou důchodů, adresnějších dávek a reformy zdravotnictví," zopakoval Nečas.

Na otázku Václava Moravce, zda tato koalice předloží návrh státního rozpočtu, reagoval předseda Věcí veřejných Radek John citátem předsedy TOP 09 Karla Schwrzenberga, podle kterého se tak stane, i kdyby se vyjednávači „měli zamknout v jedné místnosti."

Bohuslav Sobotka namítl, že spíše než avizovanou vládu rozpočtové zodpovědnosti připomíná protahování koaličního jednání koalici "rozpočtového alibismu," protože sestavení nepopulárního rozpočtu na příští rok do 10. července chce nechat na odcházející vládě.

"Naší ambicí je, abychom byli aktivními tvůrci rozpočtu," odmítl to Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy