Spočítám, kolik vyděláte, říká správce dvou miliard

Petr Novotný, investicniweb.cz
11. 6. 2010 7:12
Rozhovor s portfolio-manažerem jednoho z fondů České pojišťovny.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Co čeká lidi, kteří nemají své úspory na účtě v bance, ale svěřili se fondům investujícím do dluhopisů či akcií? Nebude to úplně klidná doba, protože příčiny, které způsobily zastavení růstu, se nedají vyřešit za několik týdnů, soudí Daniel Kukačka, portfolio-manažer Fondu korporátních dluhopisů ČP Invest. Podle něj by proto firemní dluhopisy mohly sehrát velmi důležitou roli v portfoliích drobných investorů.

Oběma nám "táhne" na čtyřicítku. Platí ještě nepsané investiční přísloví, že kolik vám je let, tolik máte mít procent portfolia v dluhopisech? Mám tedy mít v portfoliu přibližně čtyřicetiprocentní složku dluhopisů?

V zásadě ano. (smích) Jde však v zásadě o to, kolik investor má ještě času, než začne své našetřené peníze "utrácet", což samozřejmě hodně souvisí s věkem.

Kdo je typický investor vašeho fondu?

Objemově je to největší fond v naší skupině. V současné době je majetek fondu téměř 2 miliardy korun, když celkový majetek ve fondech ČP Invest činí přibližně devět miliard. Portfolio podílníků je velmi široké, a to jak do počtu investorů, tak do "druhů" investorů, tedy jak fyzických, tak právnických osob, jako jsou například města nebo nadace.

Zeptám se konkrétněji. Jaký má tedy váš fond rizikový profil?

Fond korporátních dluhopisů je na pomezí smíšeného fondu a konzervativního profilu. Do roku 2008 se fond choval velmi konzervativně, ale finanční krize, která byla nejsilnější od Velké deprese v třicátých letech minulého století, ukázala, že fond se svým chováním mezi konzervativní řadit nedá.

Co přesně najde investor v portfoliu vašeho fondu?

Z názvu je jasné, že jde o korporátní (firemní) dluhopisy, ale je potřeba dodat, že takovýchto dluhopisů je celá řada a liší se především podle regionu, sektorů nebo ratingu. Náš fond je specifický tím, že se regionálně zaměřuje na rozvíjející se trhy, zejména v regionu střední a východní Evropy, ale máme i dluhopisy z latinské Ameriky nebo Číny.

Mluvíte o ratingu, který dávají ratingové společnosti jako například S&P, Moody`s nebo Fitch. Ale všichni víme, jak tyto společnosti selhaly při finanční krizi a že své názory obrazně řečeno měnily ze dne na den...

Z posledních let je patrné, že ratingové agentury reagují s určitým zpožděním. Nechci v tom hledat nějaké podezření, ale šlo by to např. přičíst k tomu, že ratingové agentury, aby se mohly postavit za svůj názor, potřebují hodně ověřených informací. Problém je, že se takové informace objevují postupně, přičemž akciové a dluhopisové trhy předbíhají. Jinými slovy kurz padá již ve fázi neověřených negativních informací a spekulací.

Co nejvíc pomohlo vašemu portfoliu?

Ruská složka. Ruské dluhopisy hodně k výsledku přispěly, dlužno však dodat, že jsme se také vyhnuli, až na jednu objemově nevýznamnou výjimku, krachům společností.

Kde máte v současné době největší pozice v portfoliu?

V současné době věříme ruským dluhopisům, kde máme okolo padesáti procent majetku fondu. Jmenovitě Gazprom, Sberbank, VTB Bank, Transneft nebo Lukoil.

Vlastníte také nějaké české firemní dluhopisy?

Trh českých firemních dluhopisů je velmi nelikvidní a výběr je velmi omezený. Navíc jsou na trhu výrazné rozdíly mezi nákupní a prodejní cenou, a proto se investice pro fond stává relativně drahou.

Čím to je, že trh dluhopisů v Česku nefunguje? Banky moc nepůjčují, primárních úpisů akcií je jako šafránu...

V Česku zase tolik velkých společností není. Banky si půjčují mezi sebou, a navíc jsou v dobré kondici, takže emitovat dluhopisy v ásadě nepotřebují.

Co s vaším portfoliem udělala evropská úvěrová krize?

Poslední dva roky více než jindy platí, že nervozita na trzích ovlivňuje všechna riziková aktiva (akcie, rizikové dluhopisy, komodity a měny z rozvíjejících se trhů) najednou, je mezi nimi velká korelace. Lidsky řečeno, všechny tyto investice klesají společně.

Kdybyste to převedl do procentuálních ztrát, kolik dluhopisy ztratily? Byly to ztráty více než desetiprocentní, jako tomu bylo v případě akcií?

Korporátní dluhopisy ztratily "jen" okolo tří procent. Obecně platí, že korporátní dluhopisy ignorují menší kolísaní akciových trhů a reagují až na větší propad okolo deseti a více procent. Poté s určitým zpožděním také ztrácejí, což se událo i v letošním roce.

Čemu dnes nejvíce věříte?

Věříme rozvíjejícím se trhům a máme k tomu řadu důvodů. Například podíl firem, které nebyly schopné splácet své dluhopisy na vyspělých trzích, byl minulý rok okolo 11 procent, na trzích rozvíjejících však pouze 6 procent. To může být pro někoho překvapivé, protože tyto trhy jsou vnímány jako rizikovější.

Pokračování rozhovoru najdete na specializovaném webu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy