Guvernér Tůma by mohl hlídat evropské krize. Ale nechce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 6. 2010 9:40
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma by podle deníku E15 od příštího roku měl vést Evropský výbor pro systémová rizika
Odcházejíví guvernér Zdeněk Tůma
Odcházejíví guvernér Zdeněk Tůma | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odcházející guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma (49) by od příštího roku měl vést Evropský výbor pro systémová rizika, na jehož vzniku se dohodla EU před rokem. Deníku E15 informaci potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje v Praze a Bruselu. Zdeněk Tůma však dnes ráno v tiskovém prohlášení informaci popřel.

„Konstatuji, že v této věci mne nikdo nekontaktoval a o žádnou takovou funkci jsem zájem neprojevil. Celá legislativa týkající se působení a kompetencí Evropského výboru pro systémová rizika se teprve projednává v Evropském parlamentu. Kromě toho, pokud je mi známo, dosavadní konsensus je, že výbor by měl řídit prezident Evropské centrální banky," uvedl guvernér Zdeněk Tůma.

E15 citoval svůj zahraniční prament takto: "Tůma chtěl zůstat v oboru, v Bruselu jeho přání uvítali,".

Evropský výbor pro systémová rizika je jednou z odpovědí unie na finanční a hospodářskou krizi. O zřízení nového makrodohledu bude Evropský parlament hlasovat příští týden. "Supervize nad EU musí být daleko silnější. Potřebujeme instituci, která bude daleko rychlejší a důraznější než pomalá a roztříštěná reakce na krizi, které jsme byli svědky v letech 2007 až 2008," uvedl ve svém stanovisku Hospodářský a měnový výbor europarlamentu.

Tůma by podmínky splňoval

Tůma podle E15 splňuje podmínku Evropského parlamentu, aby se ředitelem Evropského výboru pro systémová rizika nestal guvernér jedné z centrálních bank unie. Svou rezignaci na funkci guvernéra totiž oznámil už v polovině dubna, v centrální bance končí 30. června. Pracovní smlouvu s ČNB měl přitom až do poloviny února 2011.

Tůma byl guvernérem od prosince 2000. V únoru 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Podle původních představ měl být výbor pro systémová rizika součástí Evropské centrální banky, její prezident měl novému dohledu šéfovat. Evropský parlament však požaduje naprostou nezávislost úřadu na ECB. Nová instituce společně s finančním mikrodohledem bude působit ve Frankfurtu nad Mohanem, kde je také ústředí Evropské centrální banky.

 

Právě se děje

Další zprávy