"Makléř lotr" jde k soudu za ztrátu 4,9 miliardy euro

Karel Toman
8. 6. 2010 15:05
Svět, ve kterém jde dnes před soud Jerome Kerviel, je jiný, než ve kterém byl zatčen

Paříž - Může být, že Jeroma Kerviela zachrání hospodářská krize před pěti lety natvrdo, které mu hrozí. Jeho právníci na to aspoň sázejí.

Soudní proces, který dnes začíná v Paříži, se totiž odehrává v úplně jiném světě, než když byl dnes třiatřicetiletý Kerviel před dvěma a půl lety zatčen.

Tehdy se jeho případ zdál úplně jasný: mladý "makléř lotr" způsobil dovedně maskovanými triky s finančními produkty své bance Societe Generale škodu za 4,9 miliardy euro.

Vedle Madoffa je Kerviel břídil

V době, kdy se na jeho údajné podvody přišlo, byly největší v historii a otřásly celým finančním světem. Psal se leden 2008.

Pak ale přišla americká hypoteční krize a pád Lehman Brothers. Svět od té doby nahlédl do vnitřností moderního finančnictví mnohem hlouběji, než by si přál.

Uviděl v nich i "letadlo" Bernarda Madoffa, který se svými 65 miliardami defraudovaných dolarů udělal z Kerviela totálního břídila. Tím spíš, že se Kerviel svými machinacemi podle vyšetřovatelů nejspíš neobohatil.

A v USA touto dobou probíhá také vyšetřování banky Goldman Sachs podezřelé z toho, že její makléř za zády klientů sázel na pád složitého hypotečního produktu, který banka sama pomáhala vytvořit. Tím pomohla spustit finanční krizi, na které nakonec díky záchraně od daňových poplatníků vydělala.

To, co se zprvu zdálo jako Kervielova hodně chatrná výmluva před hrozícím vězením, se za těchto okolností začíná rýsovat jako celkem věrohodný příběh.

SocGen: Byl jako mutující virus

Kerviel není žádný svatoušek. Přiznává, že limity aktiv, s kterými mohl nakládat překročil. Vedení Societe Generale (mateřská banka české Komerční banky) o tom ale podle něj celou dobu vědělo a mhouřilo nad tím obě oči. Ovšem jen do té doby, dokud na nich banka vydělávala. Podle Kervielových právníků to bylo do konce roku 2007 celkem dvě miliardy dolarů.

Foto: Reuters

Jakmile však Kerviel podobně jako tehdy mnoho dalších makléřů prodělal na pádu cen aktiv - pravda, zdaleka nejvíc, vždyť obchodoval s majetkem v hodnotě 49,9 miliard euro, což je víc než tehdejší účetní hodnota banky - udělala z něj "SocGen" obětního beránka, aby měla průšvih na koho hodit a zamaskovala tak ještě větší ztráty z předchozích měsíců.

Banka to samozřejmě popírá. Trvá na tom, že Kerviel se pravidelným přeléváním obchodů choval jako "mutující virus" a šidil tak systém automatické kontroly i své šéfy, takže o ničem nevěděla. Skeptici ale tvrdí, že v takovém rozsahu obchodů by toho jednotlivec nemohl být schopen.

Kervielův případ teď každopádně v očích mnoha Francouzů ztělesňuje všechno špatné z kapitalismu na způsob Wall Streetu. A Karviel to ví.

Hledá se viník bankovní orgie

"Byl jsem přímo v srdci velké bankovní orgie," napsal ve své knize, kterou jistě ne náhodou vydal před pár týdny, tedy těsně před procesem. Podle něj se makléřům dostávalo od nadřízených "stejného uznání, jako laciné prostitutce: rychlý dík za slušný denní příjem."

Ke které verzi se přikloní soud, bude jasné zhruba za tři týdny. Kervielův právník Olivier Metzner je však podle BBC přesvědčen, že "dokáže, že Jerome Kerviel v žádném případě nezneužil důvěry banky," jinými slovy, že má důkazy, že banka o jeho obchodech věděla.

"Může za tyto bankovní excesy Jerome Kerviel? Nebo je za ně zodpovědný bankovní systém?" naznačil strategii klientovy obhajoby a zároveň změnou paradigmatu, kterou svět prošel po pádu Lehman Brothers.

 

Právě se děje

Další zprávy