Daňové úniky: Obchod s pohonnými hmotami zpřísní

Petr Kučera Petr Kučera
3. 6. 2010 14:11
Stát přichází ročně o pět miliard na DPH
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Omezit daňové úniky a možnost krácení daně z přidané hodnoty - to je cílem nového systému obchodování, který od července zavede společnost Čepro.

Tento státní distributor paliv zastaví obchodování mezi jednotlivými subjekty v rámci svého daňového skladu. Chce tím zabránit obchodům, které se uskutečňují jen "na papíře".

Podle expertních odhadů činí daňové úniky v Česku v oblasti pohonným hmot až pět miliard korun ročně. O potřebě intenzivnějšího boje s podvodníky v tomto oboru hovořili před volbami zástupci všech větších politických stran.

Bez spotřební daně

"Dosavadní praxe je taková, že při nákupu pohonných látek v daňovém skladu je zboží dále prodáváno bez spotřební daně. Faktura se vystaví na nominální hodnotu zboží plus DPH. Teprve firma, která prodává zboží z daňového skladu do volného oběhu, odpovídá za DPH z celé ceny zboží, tedy včetně spotřební daně. A právě tuto část DPH podvodníci krátí, protože spotřební daň nezapočítají," vysvětluje Jiří Borovec, generální ředitel společnosti Čepro.

Firma, která nyní bude chtít prodat pohonné hmoty, je nejdříve bude muset vyskladnit z daňového skladu.

"Daňové úniky poškozují trh s pohonnými hmotami, doplácí na ně slušné společnosti a kvůli jejich následným problémům se zvyšuje i riziko obchodní spolupráce s nimi," říká Borovec.

Podívejte, jak se staví největší nádrže na naftu v Česku:

Čepro však není jediným daňovým skladem pohonných hmot v Česku, přestože jeho podíl činí zhruba 60 až 70 procent. "Očekáváme, že námi zavedená omezení bude chtít stát zavést také u dalších daňových skladů," dodává Borovec s tím, že chystanou změnu společnosti Čepro odsouhlasil právě stát jako vlastník.

"Nový systém obchodování sice na rok až dva negativně ovlivní náš hospodářský výsledek, ale vnímáme jej jako dlouhodobou investici," vysvětluje Borovec. Investice se má firmě vrátit díky očištění trhu od podvodníků. "Každopádně proděláme méně, než kolik stát vybere navíc na DPH," dodává.

Přijde povinná registrace obchodníků?

Společnost Čepro ve spolupráci s Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu, policií, celními a finančními úřady navrhla také další opatření s cílem omezit daňové úniky.

Má jít mimo jiné o neoddělitelnou odpovědnost za daň, povinnou registraci obchodníků s pohonnými hmotami, speciální finanční úřad, zavedení "revers charge", online přístup do informační struktury daňového skladu či zavedení kontrolních smluvních mechanismů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
ČOI hledá novou firmu na rozbory pohonných hmot
Special končí po 50 letech. Lidé už ho nekupují
Rekordní pokuta od ČOI: Sedm milionů pro benzinku

Čepro má k dispozici 650 skladovacích nádrží s celkovou kapacitou 1760 tisíc metrů krychlových. Provozuje 1133 kilometrů produktovodů a síť 192 čerpacích stanic EuroOil. Tržby státem vlastněné společnosti vloni dosáhly 40 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy