Průzkum: Spotřebitelský úvěr má téměř polovina Čechů

Petr Kučera Petr Kučera
2. 6. 2010 15:28
Lidé si nejčastěji půjčují na bydlení a zařízení domácnosti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Spotřebitelský úvěr v Česku využívá 45 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost TNS Sofres pro společnost Cofidis.

Mnohem rozšířenější je spotřebitelský úvěr v Rumunsku, kde jej má už 78 procent obyvatel. V Maďarsku je to 73 procent. Naopak méně než v Česku využívají tyto produkty obyvatelé Slovenska. Na jiné země se průzkum nezaměřil.

Klienti Cofidisu si nejčastěji půjčují na bydlení a zařízení domácnosti. K tomuto účelu úvěr využívá 26 procent zákazníků, dalších 18 procent pak ke koupi nábytku. Třetím nejčastějším důvodem je koupě pračky, ledničky, sporáku a dalších druhů bílé techniky. Následuje nákup elektroniky a spotřebního zboží.

Ze statistik České národní banky vyplývá, že dluhy českých domácností u bank a dalších finančních institucí vzrostly během dubna na 997,3 miliardy korun, oproti březnu se tak zvýšily o 3,93 miliardy. Zadlužení českých domácností tak za poslední rok vzrostlo o téměř 82 miliard korun, tempo růstu se mírně zpomaluje.

Největším podílem - zhruba 700 miliardami - se na zadlužení podílejí úvěry na nákup obytných nemovitostí. Výše spotřebních úvěrů činí 188 miliard, zbytek pak tvoří ostatní úvěry.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Chcete půjčku? Dostanete více práv, stát vás ochrání
Máte už příliš mnoho dluhů? Čtěte, jak ušetřit tisíce
Predátorský index ukazuje, na jaké půjčky si dát pozor

Podíl nesplácených úvěrů domácností (více než 90 dnů po splatnosti) na jejich celkovém objemu vzrostl podle ČNB ke konci letošního dubna na 4,3 procenta, ještě před rokem to bylo 3,1 procenta. Tradičně nejlepší situace je u hypoték.

V bankách a dalších finančních institucích měly české domácnosti ke konci dubna uloženo 844,8 miliardy korun na takzvaných jednodenních vkladech, které si mohou okamžitě vybrat - jde zejména o běžné účty a většinu spořicích účtů. Oproti březnu je to o 14,3 miliardy více, meziroční nárůst činí 78,5 miliardy. Dalších 456,5 miliardy korun pak mají Češi na vkladech s výpovědní lhůtou, typicky na termínovaných vkladech.

 

Právě se děje

Další zprávy