Němci podezírají ECB ze spiknutí s Francouzi

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 6. 2010 11:50
Francouz v čele ECB prý kope za galského kohouta, hrozí krize měnové unie
Kope šéf Jean-Claude Trichet v ECB za Francii?
Kope šéf Jean-Claude Trichet v ECB za Francii? | Foto: Reuters

Berlín - Mezi Německem a Evropskou centrální bankou to jiskří. Německo, které jako největší evropská ekonomika drží Řecko a celou měnovou unii nad vodou, viní Evropskou centrální banku ze spiknutí s francouzskými bankami.

Centrální banka, v jejímž čele stojí Francouz Jean-Claude Trachet, totiž začala v době, kdy se německé banky dobrovolně zavázaly krýt řecký dluh až do roku 2013 a do Řecka už začala proudit finanční pomoc, masově odkupovat řecké dluhopisy, čímž pomáhá očistit francouzský finanční sektor.

V případě, že by musel být řecký dluh restrukturalizován, by Francouzi, kteří do řeckých dluhů investovali nejvíce, museli část svých investic odepsat. Tím, že ECB řecké dluhopisy zkupuje a udržuje tím jejich cenu na vysoké úrovni, prý francouzským bankám, které vlastní řecké dluhopisy za 80 miliard eur, neoprávněně pomáhá z potíží. Navíc to dělá i za německé peníze. 

Představitelé Spolkové banky navíc zlobí, že Evropská banka namísto těch řeckých nezkupuje dluhopisy dalších zemí, jako jsou Španělsko nebo Portugalsko,  které jsou rovněž v potížích a za jejich dluhy se zatím nikdo nezaručil.

Podle serveru The Wall Streer Journal, který se odkazuje na zdroj ze Spolkové banky, jež si nepřál být jmenován, už bankéři Evropské centrální banky za poslední tři týdny nakoupili řecké dluhopisy v hodnotě pětadvaceti miliard eur. ECB tuto informaci odmítla komentovat. 

Prezident ECB Jean-Claude Trichet nicméně trvá na tom, že ECB nefinancuje deficity jednotlivých zemí, ale napomáhá uzdravení nefunkčních segmentů trhu. Spolková banka je ale přesvědčena o tom, že zásahy Evropské centrální banky udržují řecké dluhopisy uměle nadhodnocené, což  trhy naopak poškozuje.

 

Právě se děje

Další zprávy