Stát prohrál, už nesmí tajit, komu odpustil daně

Tomáš Fránek
1. 6. 2010 17:50
Soud mění názor na utajování při placení daní, rozhodování musí být veřejné
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Stát už nesmí tajit, kterým lidem nebo firmám odpustil daně.

Ministerstvo financí a finanční úřady jsou totiž povinny podle zákona o svobodném přístupu k informacím poskytnout na žádost údaje o osobách, kterým byla prominuta daň.

Rozhodl o tom v úterý průlomově rozšířený senát Nejvyššího správního soudu, který vyhověl kasační stížnosti občanského sdružení OSMPB proti rozsudku Krajského soudu v Plzni. Podle soudců jsou peníze, které stát lidem odpustí na daních, veřejné prostředky a je zájmem státu, aby o nich informoval bez utajování.

Průlom v rozhodování

Občanské sdružení podle zákona o svobodném přístupu k informacím Finanční úřad v Plzni o sdělení údajů o  tom, kterým osobám a v jaké výši tento úřad prominul zaplacení příslušenství daně v roce 2005.

Úřad poskytnutí informací odmítl s odůvodněním, že nelze poskytovat informace o majetkových poměrech konkrétních osob získaných na základě zákona o daních.

 

Rozhodnutí finančního úřadu potvrdilo v odvolacím řízení i Finanční ředitelství v Plzni, žalobu proti jeho rozhodnutí pak zamítl krajský soud.

Rozšířený senát Nejvyššího správního soudu rozhodl, že ochrana údajů o majetkových poměrech  příjemců veřejných prostředků je oproti jiným osobám zákonem oslabena.

„Převažuje zájem na transparentní poskytování veřejných prostředků jednotlivcům a na účinné veřejné kontrole chování daňové správy. Prominutí daně či jejího příslušenství je nutno považovat za poskytnutí veřejných prostředků," rozhodli soudci.

Ať je veřejná kontrola

Soud tak změnil svoje dva roky staré stanovisko, podle kterého soukromý zájem zachovat důvěrnost informací převyšuje veřejný zájem, aby se lidé informace o daních dozvěděli.

Finanční úřady v Česku ročně úplně nebo částečně odpustí při placení daní miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňových kontrol je čím dál méně. Ale lépe míří na cíl
Máte pirátský software? Berňák vám může zvýšit daň
Co čeká podnikatele po volbách? Máme přehled změn

Asi neznámějším případem v Česku v poslední době, ve kterém se jednalo o spor o odpuštění daní, byl případ podnikatele Vlastimila Dvořáka, majitele hotelu Ambassador a mariánskolázeňského hotelu Esplanade, kde se ženil Jiří Paroubek.

V jeho případě se na veřejnost dostala částka 26 milionů korun, kterou měl Dvořák jako pokutu zaplatit. Bývalý ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka však těsně před svým odchodem z ministerstva tuto částku Dvořákovi odpustil. Odmítl sdělit proč.

 

Právě se děje

Další zprávy