Británie zveřejnila platy nejlépe placených úředníků

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 6. 2010 12:14
Více peněz než premiér domů přinese přes 170 britských úředníků
Nový britský premiér dělá vše proto, aby získal důvěru veřejnosti
Nový britský premiér dělá vše proto, aby získal důvěru veřejnosti | Foto: Reuters

Londýn - Velká Británie zveřejnila výši platů vybraných státních zaměstnanců. Ukázalo se, že více než 170 úředníků má vyšší plat než britský ministerský předseda, který si ročně přijde na 142,500 liber (zhruba 4,3 milionu korun). 

Seznam zaměstnanců, kterým je ze státní kasy vypláceno více než 150 tisíc liber ročně, zveřejnila koaliční vláda Davida Camerona, aby tím přispěla ke zprůhlednění státní správy a obnově důvěry veřejnosti v politické špičky.

Největší balík domů přinese šéf britského úřadu pro ochranu spotřebitelů John Fingleton, který ročně vydělá téměř dvojnásobek toho, co premiér (275 až 280 tisíc liber ročně). Druhým nejbohatším úředníkem Velké Británie je šéf NHS (správy veřejného zdravotnictví) David Nicholson, který ročně vydělá až 260 tisíc liber.

Jen na ministerstvu obrany bere 28 úředníků více než premiér

Okolo 250 tisíc liber ročně vydělávají mimo jiné také šéf penzijního systému, tajemník kabinetu a šéf vojenského letectva. Jen mezi zaměstnanci britského ministerstva obrany je úředníků, jejichž roční odměna převyšuje mzdu premiéra, osmadvacet. 

Komentátor BBC upozorňuje, že hrozí, že vysoce postavení manažeři ve státním sektoru získají pocit, že jsou ve srovnání s nejlépe placenými úředníky podhodnoceni a budou požadovat zvýšení platu. Toho se ale britský kabinet neobává.

 

Právě se děje

Další zprávy