G8 chce vzdor krizi snížit počet chudých. Máme plán

Petr Jemelka Petr Jemelka
31. 5. 2010 18:15
Nevlivnější státy se chtějí zaměřit na pomoc matkám a malým dětem
Minulý summit G8 svět nespasil...
Minulý summit G8 svět nespasil... | Foto: Reuters

Praha - Osm nejvyspělejších ekonomik světa - tzv. skupina G8 - se pokusí vytvořit nový plán, jak do roku 2015 snížit počet lidí, žijících pod hranicí chudoby.

Pomoc by se měla více soustředit na péči o matky a malé děti. Počítá s tím pětistránkový dokument, jenž by se měl stát předlohou pro osm nejvlivnějších zemí světa během summitu G8, který se uskuteční 25. a 26. června v Kanadě.

Mezi země G8 se řadí Spojené státy, Rusko, Německo, Kanada, Velká Británie, Francie, Itálie Japonsko.

V materiálu se mimo jiné konstatuje, že nejhorší hospodářská krize za několik generací ohrozila plány G8 na to, jak do roku 2015 splnit cíle stanovené už v roce 2000. Vzhledem k nově vzniklé situaci je tedy třeba změnit strategii.

Není ale úplně jasné, upozorňuje agentura Reuters, do jaké míry je materiál z 12. března aktuální dnes, kdy už se naplno projevily problémy se zadluženým Řeckem.

"Zavazujeme se k tomu, že budeme v rámci nové iniciativy chránit matky, novorozence a děti mladší pěti let," píše se v podkladech G8. Na místě, kde by měla být uvedena částka, kterou osm nejvyspělejších zemí vyčlení, je ale zatím prázdné místo.  Podle informací G8 zemře ve světě každý rok v souvislosti s těhotenstvím půl milionu žen a téměř devět milionů dětí se nedožije pěti let.

"Musíme okamžitě přijmout kolektivní opatření, abychom získali zpět ztracenou půdu pod nohama a učinili další pokroky v plnění plánů, stanovených na začátku milénia," zdůraznil kanadský premiér Stephen Harper v souvislosti se zveřejněním podkladů pro nadcházející jednání.  

Také G8 to myslí zeleně

Osm nejvyspělejších zemí světa ale netrápí pouze chudoba ve světě. Za velký problém považují rovněž globální změny klimatu. Materiál proto počítá s tím, že skupina G8 podpoří iniciativu OSN v boji proti skleníkovým plynům, úbytku zalesněných prostor a dalším problémům životního prostředí. 

"V roce 2010 se pokusíme dosáhnout férové, efektivní a komplexní dohody na snižování emise skleníkových plynů po roce 2012," slibují podklady pro summit v Kanadě.

G8 by měla na blížící se konferenci zároveň potvrdit cíle stanovené nezávaznou kodaňskou deklarací, stanovující limity pro globální oteplování. Podle deklarace by se měly jednotlivé státy zasadit o to, aby do roku 2050 nevzrostla ve srovnáním s předindustriální érou průměrná teplota o více, než dva stupně.

 

Právě se děje

Další zprávy