Analytici se shodují: Uskutečnění reforem je teď reálné

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 5. 2010 20:00
Šance na prosazení kroků k ozdravení rozpočtů a reforem penzijního systému je podle experů nyní poměrně vysoká

Praha - Českou republiku čekají zásadní kroky směřující k ozdravení veřejných rozpočtů a provedení reforem zdravotnictví a penzijního systému. To, že se k nim skutečně přistoupí, je podle ekonomických expertů, kteří se vyjádřili v anketě agentury ČTK, po výsledcích voleb téměř jisté.

Díky tomu, že levice nezískala většinu v parlamentu, zůstane podle ekonomických experů kurz koruny v příštích dnech stabilní.

"Hlavním úkolem nové vlády bude dlouhodobá stabilizace veřejných rozpočtů. Podstatné je to, že ze hry vypadla ta nejrizikovější varianta, tedy koalice levicových stran," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Důležité bude podle něj to, zda se vytvoří středopravá vláda, nebo dojde k promíchané vládě se zastoupením ČSSD.

"Pro potřeby ekonomiky by byla lepší vláda středopravé koalice. Podle předvolebních výroků by byla odpovědnější z hlediska rozpočtové kázně," dodal.

"Odhady výsledků voleb naznačují možnost vzniku středopravé koalice, což by dlouhodobě dalo šanci na rozumnou hospodářskou politiku a prosazení nezbytných zdravotnických a penzijních reforem, které jsou nutné pro udržitelné veřejné finance, řekl analytik Patria Finance David Marek.

Podnikatelé z průmyslu vidí výsledek voleb jako velkou šanci

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl vidí výsledky voleb jako ohromnou šanci pro ČR. Doufá, že se přijme občanský zákoník, který bude pro lidi a dá jim možnost bránit se státu, přestane se projídat budoucnost a uskuteční důchodová reforma. Politici si podle něj uvědomili, že za ztrátu důvěryhodnosti se ve volbách platí. Týká se to podle něj politiků ODS, ale hlavně ČSSD, jejichž výsledek označil za debakl.

"Když někdo za rok do voleb investuje miliardu, tak je to ohromná prohra," uvedl. Ukázalo se prý, že není pravda, že Češi nejsou pro reformy. "Politici ztratili důvěryhodnost, proto nebyly reformy. Jestli teď něco neudělají s korupcí, pocítí to už v podzimních volbách," upozornil Míl.

Tím, že nenastane vláda levice, neměl by podle Sobíška kurz koruny příští týden oslabovat. "V pondělí bychom neměli být nepříjemně překvapení, reakce trhu by mohla být lehce pozitivní. Ale do vytvoření stabilní vlády je pořád ještě daleko," podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy