Svět stoupá z krize rychleji, tvrdí OECD

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 5. 2010 11:56
Organizace zlepšila výhled růstu ekonomiky pro celý svět i pro své členské země. Pro Česko zůstal stejný.
Letos v dubnu navštívil generální tajemník OECD i Prahu.
Letos v dubnu navštívil generální tajemník OECD i Prahu. | Foto: Reuters

Paříž - Světová ekonomika zamíří ven z krize rychleji, než jsme si mysleli na konci loňského roku, oznámila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Ve své aktuální prognóze zvýšila odhad růstu pro celý svět z původních 3,4 procenta na 4,6 procenta. Zároveň v příštím roce očekává zpomalení růstu na 4,5 procenta.

Zlepšení výhledu se dočkalo i 31 členských zemí organizace. Zatímco ještě loni v listopadu předpovídala celkový růst hrubého domácího produktu o 1,9 procenta v letošním roce a 2,5 procenta v roce příštím, nyní už odhaduje letošní růst na 2,7 procenta a na 2,8 procenta pro rok 2011.

Celý svět podle odhadů OECD táhne z recese rychleji především Čína. Zároveň však organizace zdůraznila, že vysoké zadlužení rozvinutých zemí představuje riziko.

"Toto je pro světovou ekonomiku kritické období. I mnoho členských zemí OECD bude muset přehodnotit podporu stále ještě křehkého zotavování ekonomik," upozornil generální tajemník organizace Angel Gurría.

Organizace také poupravila výhled pro Českou republiku, která je jejím členem od roku 1995. Přestože i pro letošní rok předpovídá růst HDP o 2 procenta, pro rok příští zvýšila odhad růstu HDP z 2,8 procenta na rovná 3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy