ArcelorMittal chystá vytěsnění malých akcionářů

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 5. 2010 11:22
Největší huť v Česku se chce zbavit držitelů 3,5 procenta akcií. Její loňské hospodaření navíc skončilo ve ztrátě.
Menšinoví kacionáři bez úspěchu protestovali proti postupům ArcelorMittal.
Menšinoví kacionáři bez úspěchu protestovali proti postupům ArcelorMittal. | Foto: Jaroslav Plouhar

Praha - Vytrvalý boj menšinových akcionářů huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) za uznání jejich práv se chýlí ke konci. Ne však proto, že by dosáhli ústupků většinového vlastníka, ale o své podíly nejspíš za měsíc přijdou.

Mateřská společnost ArcelorMittal se totiž chystá majitele přibližně 3,5 procenta akcií vytěsnit. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl generální ředitel ostravské huti Augustine Kochuparampil.

"Už jsme obdrželi žádost mateřské společnosti, brzy svoláme valnou hromadu. Předmětem samozřejmě bude takzvaný squeeze out, a to včetně ocenění akcií malých akcionářů na základě znaleckého posudku," uvedl Kochuparampil v rozhovoru.

Minoritní akcionáři uspořádali několik protestních akcí a opakovaně upozorňovali například na to, že ostravská huť namísto výplaty dividend půjčovala peníze ze zisku své mateřské společnosti na nezvykle nízký úrok.

Jiří Psota, který za držitele 3,571 procent akcií AMO vystupuje, uvedl, že minoritní akcionáři by měli za jednu akcii dostat sedm tisíc korun. Vzhledem k tomu, že v RM systému se cena jedné akcie drží pod čtyřmi tisíci korun je pravděpodobné, že tuto sumu jim majoritní vlastník nevyplatí.

Generální ředitel ArcelorMittal Ostrava také přiznal, že loňské hospodaření skončilo po letech miliardového zisku jednu miliardu ve ztrátě. Tržby poklesly asi o 40 procent. V letošním roce navíc výrobu komplikuje prudký růst cen surovin.

"Oproti prvnímu kvartálu vzrostly ceny rudy o 80 až 120 procent. Šrot zdražil od 50 do 60 procent, uhlí o 60 až 70 procent. Naštěstí si trh uvědomuje, že tak velký nárůst se musí odrazit na našich cenách, takže i přes zvýšení prodejních cen poptávka po ocelářských produktech neklesá. Jsme spokojeni s tím, jakého se nám podařilo dosáhnout pokroku proti loňsku," řekl deníku Augustine Kochuparampil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy