Cena řecké dluhové paniky je 5,3 bilionu dolarů a roste

Karel Toman
21. 5. 2010 22:52
Symbióza závislosti vlád na dluzích a příliš volného finančnictví je ohrožena
Makléř na burze v indickém Mumbaji
Makléř na burze v indickém Mumbaji | Foto: Reuters

New York -  Procitnutí z dluhového snu, které světu přinesla řecká krize, má svou cenovku. Hodnota akcií na celém světě klesla podle propočtů agentury Bloomberg za poslední měsíc o 5,3 bilionu dolarů.

Tento týden navíc naznačil, že symbióze volných pravidel finančních trhů a nebezpečné chuti vlád žít nad poměry je konec. To zároveň znamená, že globální ekonomické oživení nemusí být tak čilé, jak se ještě nedávno doufalo.

Trhům to už postupně dochází

"Trhům teprve postupně dochází, že nemůžeme dál splácet schodky dalšími dluhy," komentoval procitnutí finančního světa Mark Bayley ze sydneyské poradenské společnosti Aquasia.

"Kombinace událostí donutila investory přehodnotit výhled globální ekonomiky," dodal Stephen Halmarick z australské investiční společnosti Colonial First State Global Management.

Globální kapitál tak směřuje podle Bloombergu k nejhlubšímu měsíčnímu propadu  od října 2008, když za týden do 19. května vybrali investoři jen z evropských a amerických kapitálových fondů 12 miliard dolarů - nejvíc skoro za dva roky. Podle pozorovatelů přitom zřejmě výprodej bude dál pokračovat.

Škrty a regulace mohou zpomalit oživení

Paniku už totiž nepůsobí jen strach o míru zadlužení zemí od Španělska po Japonsko i USA. Nejistotu budí i plány na úspory a odhodlání, s kterým se velcí hráči pustili do zpřísnění regulace finančnictví.

Jen ohrožené země eurozóny - tzv. země PIIGS - oznámily úspory celkem za 120 miliard euro. Šetřit ale začíná skoro celá EU, což zřejmě zabrzdí její růst a ozdravění rozpočtů dál zkomplikuje. Jak tento týden ukázala stávka ve Španělsku, ne všichni voliči přitom s úsporami souhlasí.

Pokud jde o regulaci, ministři financí EU představili návrh na zkrocení hedgeových fondů ve stejný den, kdy právě tyto "vehikly stínového finančnictví" nejvíc postihl německý finanční regulátor Bafin nečekaným zákazem krátkodobých spekulací s dluhopisy. Nikdo teď neví, kdo a kdy tento zákaz zopakuje.

Globální pokles ochoty riskovat

Foto: Reuters

Prezident Obama zase uspěl se svým návrhem reformy Wall Streetu, když ji v pátek protlačil Senátem. Zákon počítá s vytvořením nové "hlídací" agentury, reformou celého komplikovaného stínového finančního trhu s deriváty, zpřísněním kontroly od velkých bank po běžné hypotéky. Centrální banka FED získá pravomoc převzít kontrolu nad velkými firmami, kterým hrozí kolaps.

I to podle odpůrců zákona přinese zpomalení americké ekonomiky. Strach ze změn a zpomalení růstu přitom zastiňuje i jinak překvapivě dobrou výsledkovou sezónu firem v Evropě i USA.

"Rostoucí míra regulace zkrátka nevyvolává v investorech důvěru," komentoval věc analytik Commerzbank Jan Michelfeit. "Zjevně došlo k velkému globálnímu poklesu ochoty riskovat a v nejbližší době se situace stabilizuje jen těžko," řekl Bloombergu Stephen Halmarick z Colonial First State.

Kdo ale v záplavě chmurných výhledů hledá dobré zprávy, najde.

Jsou i dobré zprávy

"Výsledková sezóna v USA a v Evropě je téměř u konce a výsledky jsou znovu velmi dobré s významnými pozitivními překvapeními směrem nahoru," upozornila ve svém hodnocení například Saxo Bank, podle které se výsledky budou zlepšovat ještě několik příštích čtvrtletí, což povede k růstu akciových trhů.

FED zlepšil výhled amerického hospodářství, dodává Michelfeit, nezaměstnanost klesla ve 34 státech, informovala média.

Ani zánik eurozóny není na pořadu dne. Německo spolu s ECB připravilo devítibodový plán na záchranu eura a minulý týden padl i kdysi nemyslitelný návrh: kdo chce platit eurem, měl by si nechat rozpočet schválit Evropskou komisí.

"Sázíme spíše na větší fiskální integraci zemí eurozóny," tvrdí ekonom ČSOB Jan Čermák, jakkoliv to podle něj bude "krajně obtížné".

"Není již utopií ani myšlenka společného eurobondu. Ten by mohl mít nejvyšší rating a s ním i likviditu, tedy něco ve stylu amerických Treasuries," souhlasí Čermákův kolega Zdeněk Šafka, podle kterého by eurobondy mohla emitovat Evropská investiční banka nebo zvlášť k tomu zřízená agentura.

A pád na čtyřleté minimum, které euro tento týden zažilo, může významně pomoci exportu eurozóny, především Německa, jehož parlament v pátek pomoc na záchranu eura schválil.

 

Právě se děje

Další zprávy