Český Philip Morris bohatne na německých kuřácích

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
21. 5. 2010 14:20
Zisky největšího českého výrobce cigaret stouply především kvůli exportu

Kutná Hora - Největší tuzemský výrobce cigaret Philip Morris ČR opět zvýšil tržby. Tentokrát ve srovnání s minulým rokem o více než šest procent.

Vyplývá to z čtvrtletních ekonomických výsledků společnosti, která za první tři měsíce utržila 2,5 miliardy korun.

Vyšší zisky ale nepramení z toho, že by Češi více kouřili, ale jednoduše z toho, že cigarety zdražily a překvapivě ne o spotřební daň. 

"Oproti loňsku jsou ceny vyšší. S výjimkou našeho prémiového segmentu, kde jsme ceny neupravovali," vysvětluje generální ředitel společnosti Philip Morris Alvis Giustiniani. Stouply ceny lacinějších cigaret a těch ve střední cenové třídě - tedy těch, které lidé kouří nejvíce.

Došlo rovněž ke zvýšení vývozu o 18 procent, zejména do Německa. Navíc stouply tržby slovenské dceřiné společnosti Phillip Morris Slovakia.

Kvůli zvýšené poptávce Phillip Morris za první čtvrtletí vyrobil 6,5 miliard cigaret, což je o desetinu víc než loni. Za uplynulý rok pak firma prodala jedenáct miliard cigaret, Její konsolidované tržby se meziročně zvýšily o dvě miliardy na 11,7 miliardy korun a čistý zisk vzrostl o 48 procent na 2,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy